Честита Коледа с плаващите елхи от Нюпорт!
Dec 24, 2010


Да превърнеш яхтата си в плаваща елха е вероятно една от най-щуравите и красиви идеи. И тя е факт от цели 102 години. Яхтеният парад в залива на Нюпорт, САЩ ( The Newport Beach Christmas Boat Parade) се провежда за първи път през 1907 г. по идея на Джон Скарпа и Джоузеф Биг. Двамата пионери организират Тур на светлината, като украсяват със светещи гирлянди ферибота, свързващ Нюпорт с близкия остров Билбао. От година на година Яхтеният парад в Нюпорт се превръща във все по-пищно и привличащо туристи от цял свят събитие. В днешно време Парадът се оценява от вестник New York Times като един от десетте най-пищно отбелязваните празници в САЩ. Именно провеждащият се всяка година в навечерието на Коледа Парад се възприема в Южна Калифорния като началото на Коледните празници.
Тази година парадът се състоя от 15 до 19 декември. В него участваха над 150 плавателни съда – от струващи стотици милиони мега яхти, до ретро кораби, фериботи, моторни и ветроходни яхти от всякакъв калибър, до гребни лодки и канута. Единственото условие за участието в парада е плавателният съд да бъде подобаващо украсен и да може да преплава всяка вечер турът от 14 мили през залива на Нюпорт . Така Парадът може да бъде наблюдаван от струпалите се по брега и крайбражните заведения стотици хиляди зрители. Хората на борда на яхтите също се наслаждават на купона с чаша шампанско в ръка.
Домакин и основен организатор на Коледния парад в Нюпорт е яхтклубът Commodores Club на местната Търговска палата. Някои от участниците в тазгодишния Парад са похарчили над 50000 долара за декорирането на яхтите си със светещи гирлянди, гигантски елхи, фигури на Дядо Коледа, Снежанка, на северни елени, бели мечки и какво още не.
Дали пък и ние да не си организираме нещо подобно в Черно море? Е, нашият парад може да не е Коледен, а Летен, заради минусовите температури по това време на годината у нас. Идеята със сигурност си струва да бъде осъществена. Но дори и мечтата за нея стопля душата в навечерието на Коледа.
Честита Коледа, приятели и попътен вятър през Новата 2011 година!

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra