MARACUDA ATLANTIC CHALLENGER АТАКУВА „СИНЯТА ЛЕНТА”
Jan 08, 2011
Консорциум от няколко британски компании ще се опита да подобри догодина рекорда за най-бързо пресичане по вода на Атлантическия океан. Говорител на консорциума обяви вчера, че моторният супер тримаран Maricuda Atlantic Challenger , който ще бъде построен догодина, ще може да пори вълните със скорост до 80 морски мили в час (около 130 км). Ако успее да поддържа тази скорост Maricuda Atlantic Challenger ще преодолее разстоянието от 3000 морски мили за по-малко от две денонощия. По този начин британската моторница ще подобри с около 20 часа постижението на настоящият рекордьор, който бе постигнат преди 25 години от моторната яхта Virgin Atlantic Challenger II на сър Ричард Брансън. Ако това стане Maricuda Atlantic Challenger ще стане новият носител на легендарния приз „Синята лента” за най-бързо пресичане на Атлантическия океан, за който навремето се бори и „Титаник”.

Британският консорциум планира от близо десет години построяването на супер моторницата, която ще атакува „Синята лента”. В крайна сметка проектът ще бъде осъществен през 2012 г. - годината, в която Англия ще бъде домакин на летните Олимпийски игри.

А ето и някои данни за самия проект: Дългият 80 м супер тримаран ще се задвижва от три газови турбини. Той ще бъде окончателно конструиран и построен от екип, съставен от водещи британски експерти – авиационни инженери, хидроинженери, корабни инженери и инженери по комуникациите, под ръководството на Дейвид Аиткен. „Катерът ще разполага с три уникални британски иновации, които ще направят революция в областта на скоростното плаване. Радвам се да обявя, че много водещи британски компании „също са на борда” на този проект”, обяви вчера образно шефът на конструкторския екип. Засега обаче Дейвид Аиткен не разкрива какви ще са по същество трите „уникални британски иновации”.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra