НАНО МОТОРНИЦА СВАЛИ 4 ПЪТИ РАЗХОДА НА ГОРИВО
Apr 12, 2011Американската компания Zyvex Technologies, базирана в щата Охайо, представи построена от нов материал революционна моторница, която изразходва 4 пъти по-ефективно горивото в сравнение с моторните яхти с традиционна конструкция, информира сайта www.motorboatsmonthly.co.uk. По време на последните тестове по крайбрежието на щатите Вашингтон и Орегон 54-футовата (около 16 м) Piranha измина със скорост от 25 възела по бурно море 600 морски мили, изразходвайки само 12 галона (3,75 л) на час. За сравнение може да се посочи, че моторница със същите размери и корпус, изработен от алуминий или стъклопластика, харчи 50 галона на час при същите условия и скорост на движение.

Секретът на Piranha се крие в корпуса, изработен от високотехнологичен нано материал, който е 40% по-як от най-здравата алуминиева сплав. Благодарение на него теглото на нано моторницата е значително по-малко в сравнение с моторните яхти с класически корпуси. В резултат на това новата олекотена моторница се нуждае от по-малко конски сили и гориво. При изработването на корпуса на Piranha е била използвана структура от карбонова стъклопластика в комбинация с карбонови нанотръби (CNTs). Нано иновацията е понижила до 8400 паунда (около 3800 кг) теглото на корпуса. Пак за сравнение корпусът на моторница със същите размери, изработен от алуминий или обикновена стъклопластика, тежи не по-малко от 40000 паунда (18200 кг). Това означава, че Piranha е 75% по-лека от моторниците с корпус от алуминиева сплав или стъклопластика.

"Нашите химици разработиха на молекулярно равнище структура, от която дизайнерите ни направиха възможно най-лекия и як корпус в света. В това отношение през последните 150 години господстваха моторниците с метален корпус. Само с използването на композитни материали от последна генерация обаче могат да бъдат постигнати новите стандарти за екологичност, разход на гориво и скорост”, каза при официалното представяне на Piranha президентът на Zyvex Technologies Ланс Крискуоло. Според него Piranha може да измине с едно зареждане 2800 морски мили при бурно море и високи до 12 фута (3,6 м) вълни. За сравнение вицепрезидентът на американската компания Рюсел Белден отбеляза, че при същите условия моторница със същите размери и обикновен корпус може да измине не повече от 450 морски мили.

„Благодарение на свръхлекия си и як корпус Piranha харчи много по-малко гориво в сравнение с други моторници със същите размери. При движение със скорост от 25 възела Piranha харчи средно 2,5 галона на миля, което е 4 пъти по-малко в сравнение с който и да било друг катер със същия размер”, категоричен е Рюсел Белден. С тези качества новата нано моторница ще е много подходяща за спасителни и охранителни операции, както и за придружаването на кораби в застрашени от пирати води. Благодарение на лекия си и изключително як корпус Piranha може да бъде пускана и с парашути от самолет във водата. Поради тази причина от Zyvex Technologies споделиха, че вече са подписали първите договори с Пентагона. Ако новата нано технология стане достъпна и за граждански цели тя със сигурност ще направи революция в моторния яхтинг.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra