МЕГА КАТАМАРАН ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОТЕГЛЯ ЗА КАРАБИТИЕ
Apr 18, 2011
Blue Coast 95’ «Cartouche» - така се казва новия ветроходен мега катамаран от ново поколение, който бе предаден наскоро на своя собственик. Дългият 28,9 м и широк 12 м двукорпусник е разработен от френското архитектурно бюро Coste Design & Partners. Идеята на морските дизайнери и на корабостроители от френската компания Н2Х е да създадат ветроходно-моторен катамаран с авангардно пространствено решение, който да стане най-престижния и елегантен съд от този тип в света. Катамаранът бе пуснат на вода през октомври 2010 г и след приключването на довършителните работи и тестовете бе предадена в началото на месеца на нейния собственик, който планира да направи в началото на месец май първото плаване до Караибите.

Първият построен съд от новата мега серия е предназначен за индивидуално ползване и засега не се предвижда да бъде предоставян за чартиране. Характерна особеност на Blue Coast 95’ «Cartouche» е перфектното съчетание между отлични мореходни качества и комфорт от най-висока класа. Освен това авангардното пространствено решение на интериора е съчетано с много добре изпипани във въздушни я тунел аеродинамични качества на катамарана. Дизайнерите на Blue Coast 95’ «Cartouche» са обърнали много сериозно внимание на перфектното управление и на изключително добрата маневреност на катамарана, тъй като той е замислен да бъде обслужван от възможно най-малочислен екипаж от професионалисти. Поради тази причина 95-футовият двукорпусник е в настоящия момент най-големия ветроходен катамаран в света с автоматично навиващ се и рифоващ се на гика грот с площ от 234 квадратни метра. Управлението на ролрифовете и на лебедките се осъществява от разположен в кокпита електрически пулт. Според морските експерти приложените при Blue Coast 95’ «Cartouche» иновации откриват нова ера в ера в управлението на мега катамараните от ново и много сигурно поколение.

С пускането на вода на първия катамаран от модела Blue Coast 95 може да се каже, че френската компания Blue Coast Yachts излиза на челни позиции на пазара на най-скъпите и луксозни ветроходни катамарани.

Blue Coast 95’ «Cartouche»:

Корпусът с размери 28,9 на 12 м мачтата с височина 33 м са изработени от карбонова стъклопластика.
Газене – 2 м – 6.5’
Водоизместване – 65 тона
Грот – 235мm² - North Sails
Стаксел - 115 м² - North Sails
Щормов истаксел - 24 м² - North Sails
Генакер - 280 м² - North Sails
Двигатели - 2 x Cummins QSB 5.9 с мощност от по 425 к.с.
Максимална скорост на двигатели – 15 възела
Воден танк – 3000 л
Резервоар за гориво – 8000 л
Резервоар за отходни води – 1000 л
Гости – 8
Екипаж – 4

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra