ТОП 10 ШОКИРАЩИ МЕГА ЯХТИ – ЧАСТ 1
Jul 18, 2011
Българският яхтен сайт направи преди две години рейтинг на най-скъпите и големи яхти на планетата (виж линка http://yacht-bg.eu/cat_3/sub_5445/). Първенец в Топ 10 на мега яхтите продължава да бъде пуснатият преди две години на вода 557-футов (170 м) частен круизър Eclipse на руския олигарх Роман Абрамович. Освен на дължина, водоизместване и измерващи се в стотици милиони евро производствени разходи яхтите могат да се сравняват и по намиращите се на борда им невероятни приумици и предизвикващи недоумение милиардерски екстри. Точно по този критерий е направил своя рейтинг световно известният експерт Джил Боброу, който е един от редакторите в яхтеното списание Yachts International Magazine. Наскоро Джил публикува последната си книга, която е озаглавена Outrageous Yachts. В нея той описва най-шокиращите, странни, безумни, разхитителни, екстравагантни и дори предизвикващи възмущение сред обикновените хора яхти в света.

„Да имаш плувен басейн и хеликоптер на яхтата е вече нещо съвсем приемливо. Но някои милиардери преминават всякакви граници на разума с поръчката на някои супер екстри, като струващите по 40000 долара позлатени батерии, като тези, които си е поръчал руският олигарх Андрей Мелников за баните в своята нова яхта – дългата 394 фута мега моторница А”, споделя Джил Боброу причините, мотивирали го да напише книгата Outrageous Yachts. В нея Джил не е подредил рейтинга си по номера. Макар и без да са отбелязани с цифри подредените от автора в Топ 10 най-шокиращи частни круизъри вероятно заслужават позицията, на която са поставени. А ето и самата класация Топ 10 шокиращи яхти:

Maltese Falcon: Мега платноходката, чието име в превод на български означава Малтийския сокол, е най-голямата и със сигурност най-авангардната и високотехнологична частна ветроходна яхта в света. Дългият 289 фута (88 м) Maltese Falcon е построен за 165 млн. долара по поръчка на милиардера Тони Пеаркинс. В момента обаче мега ветроходът е собственост на гръцката милионерка Елена Амбросиадо. Авангардното супер въоръжение на ветрохода се състои от три въртящи се мачти без овантяване, на които се вдигат 15 прави платна. Вдигането, прибирането, натягането и управлението на ветрилната мега система с обща площ от 25791 квадратни фута се осъществява от мостика само от един човек с помощта на бордовия компютър. Благодарение на високотехнологичното си ветроходно стъкмяване и перфектно тествания във въздушния тунел аеродинамичен корпус Maltese Falcon може да пресече с платна Атлантическия океан само за десетина дни.

Guilty: Ако не друго то най-малко името на 114-футовата (35-метрова) моторна яхта на гръцкия милиардер Дакис Джоано изглежда наистина странно и предизвикателно. В превод на български Guilty означава Виновен. Освен с милионите си Дакис е известен и като един от най-големите колекционери на произведения на изкуството в света. Част от богатата му колекция е подредена в неговата плаваща галерия, построена по проект на италианския яхтен дизайнер Ивана Порфири. Корпусът на моторницата също е своеобразно произведение на изкуството с предизвикателното си оцветяване в жълто, виолетово, черно, бяло и синьо. Автор на външното оцветяване на Виновен е световно известният художник авангардист Джеф Кунс.

Mr. Terrible: И тази 154-футова (47 м) моторна яхта отправя предизвикателство с името, което може да се преведе като Г-н Ужасен. Супер моторницата, която е предназначена за отдаване под наем на богати клиенти, се отличава с изключително богатия си и скъп интериор, който е изпълнен с дузина от най-скъпите дървесни видове в света.

Solemates: 197-футовият (60-метров) луксозен круизър е любимият плавателен съд на Пи Дади. За последно американският рапър чартва в началото на лятото яхтата срещу седмичен наем от 850000 долара от корабособственика – компанията Luxury Yacht Group. Най-интересната особеност на Solemates е наличието на борда й на 14 iPad-а, с чиято помощ ВИП пасажерите на борда могат да контролират всичко – от климатизацията на каютите, до задействането на системата за забавления с аудио, видео и гейм конзоли, до осветлението и настройката на щорите в отделните помещения.

Octopus: Този боядисан в бяло и синьо 414-футов (126 м) мега Октопод за 200 млн. долара принадлежи на Пол Алън - един от основателите на компанията Microsoft и партньор на Бил Гейтс. Освен с дежурните екстри, като хеликоптерна площадка и басейни, частният круизър е оборудван още с професионално звукозаписно студио, пристан за джетове, баскетболно игрище с реални размери, 7 моторници, 63-футов (19 м) катер, каюти за 60-членния екипаж, два хеликоптера (всеки със собствена площадка за излитане и кацане), две подводници (едната от която се управлява с дистанционен пулт за изучаване на морското дъно, а другата е 8-местна). Втората подводница може да плава до две седмици под водата.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra