ТОП 10 ШОКИРАЩИ МЕГА ЯХТИ - ЧАСТ 2
Jul 20, 2011
Dubai: С дължината си от 524 фута (160 м) кралската яхта на шейха на Дубай Мухамед бин Рашид ал Мактум е втората по големина частна мега яхта на планетата. Dubai е пуснат на вода през 2006 г., а финалната сметка при завършването на строежа оформя сума от над 300 млн. долара. Няколкото палуби на борда на яхтата на шейха на Дубай се обслужват от три асансьора, а в централната й част през всички палуби е оформен прозрачен атриум, около който са подредени няколко плувни басейни с шезлонги за плажуващите с естествена слънчева светлина. Кралската яхта разполага още с игрище за скуош, спа център, киносалон, дискотека, фитнес зала. На горната палуба е разположена площадка за боен хеликоптер Blackhawk, а в хангарите се транспортират няколко моторници и мини подводница.

Eclipse: Собственик на дългата 557 фута (170 м) най-голяма частна яхта в света е руският олигарх Роман Абрамович. Мега яхтата заслужава напълно името си, което в буквален превод означава Затъмнение. Exlipse затъмнява всички конкуренти и по отношение на цената. Според различни източници тя варира от 400 до 1,2 млрд. долара. Произведената в германска корабостроителница мега топ яхта е дело на известния френския архитект Хермидас Атабейки, а интериора е изпипан от не по-малко известния дизайнер Терънс Дисдадъл. Той е изпипал перфектно и огромната каюта на корабособственика с площ от 5000 кв. фута, която е защитена с бронебойни остъкляване и покритие от златно фолио, пречещо на папараците да снимат интериора. Освен няколко луксозни каюти за 24 ВИП гости на губернатора на Чукотка Exlipse разполага и с каюти за многобройния екипаж от 92офицери, матроси и обслужващ персонал (готвачи, камериери, фитнес треньори, бодигардове и какво ли още не). Най-голямата частна яхта в света разполага с две хеликоптерни площадки на горната палуба и със закрит хангар за трети хеликоптер. 16-метровият басейн може да се изпразва, за да се трансформира в открита дискотека, след като пода му се повдигне. На борда има още спа център, киносалон, ресторант. Всяка каюта за гости е оборудвана с киноекран с 6-футов (1,82 м) диагонал. Плаващият дворец на Абрамович е защитен с радари, ракети и всевъзможни датчици. При необходимост губернаторът на Чукотка и близките му могат да се евакуират с някой от хеликоптерите на борда или с мини подводницата в хангара на яхтата.

Seven Seas: Въпреки че все още не официално вписан като владение на своя собственик току що построената за 200 млн. долара 282-футова (86 м) яхта принадлежи на холивудския кино гуру Стивън Спилсбърг. Носещата името на Седем морета супер моторница е построена в датската корабостроителница Oceanco. Най-екстравагантната приумица на борда на Seven Seas е басейнът с 15-футови (4,57 м) прозрачни стени. Те са всъщност кино екрани, които могат да бъдат гледани от къпещите се в басейна. Яхтата има каюти за 12 ВИП гости и за 26-членния екипаж. Интериорът е изработен от тик и розово дърво. Просторната каюта на корабособственика е оборудвана с джакузи. На борда има още хангар с няколко джета и моторници, хеликоптерна площадка, спа център, гимнастически салон и оборудван с всевъзможни средства за монтаж и други кинаджийски джаджи кабинет.

A: Дългият 394 фута (120 м) частен круизър, построен по проект на световно известният морски архитект Филип Старк, прилича повече на бойна подводница, отколкото на плаваща само над водата луксозна яхта. Струващата 300 млн. долара яхта с име от една буква – А, принадлежи на руския олигарх Андрей Мелниченко. Изваяната като бойна рубка на атомна подводница най-висока централна част на яхтата е оборудвана с спираловидна стълба с 60000 перила, а всяка една от позлатените батерии на баните струва по 40000 долара. На борда има няколко кристални маси Бакара, а огромният апартамент на корабособственика е оборудван с кръгла въртяща се спалня и плазма, монтирана на тавана. Достъпът до апартамента на Мелниченко се осъществява чрез сканираща пръстовия отпечатък система. 44-милиметровите стъкла на частните покои осигуряват защита и срещу бомбено и ракетно нападение. 44 видеокамери и множество инфрачервени датчици също бдят за сигурността на ВИП гостите и стопанина на А. Столовете и стените на плаващият А дворец са тапицирани с кожи на екзотични животни, като крокодили и няколко вида африкански антилопи.

Ice: Кръстената простичко Лед яхта е собственост на руският милионер и инвеститор Сюлейман Керимов. Ice е първата специално построена с цел да опазва околната среда мега яхта в света. Яхтата се задвижва от специално конструирана еко система Azipod с 8 електрически генератора, задвижвани от два икономични турбодизела. Всички изгорели газове преминават през специални филтри преди да бъдат отделени в околната среда, а и отходните води също се пречистват перфектно преди да бъдат пуснати зад борда. Ice разполага със въртолетна площадка със специална защита срещу шума. Разбира се, на борда не липсват и дежурните екстри, като голям басейн, суши бар, баня със стени от екзотични камъни, фитнес салон. Проектираните с минималистичен дизайн глезотии са дело на известния дизайнер Терънс Дисдадъл.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra