SUNSEEKER ОБЯВИ ВОЙНА НА КРЕНА
Aug 02, 2011
Ако имате повече от достатъчно пари, че и мерак и дилемата ви е каква яхта да си купите – моторна или ветроходна, няма да е лошо да изберете втората опция, в случай че страдате от морска болест. Моторната яхта може да е хубава, лъскава, бърза и впечатляваща, но има няколко съществени недостатъка в сравнение с ветроходите – клати се много повече странично, а и бръмчи, вибрира, че миризмата от изгорелите газове ще ви дойде в повече, ако моторницата плава в безветрие и при слаб ход.

За разлика от харчещите гориво като лами моторници бавните ветроходни яхти са не само далеч по-икономични и екологични, но и возят много по-комфортно и релаксиращо гостите на борда. Този невъзможен за супер моторниците лукс се дължи на факта, че като плава на платна вятърът натиска откъм надветрения борд ветрилата и мачтите на ветрохода и той – макар и с лек крен, плава стабилно без да се люшка много странично.

Напоследък обаче корабните инженери и конструктори са се заели сериозно с непосилната доскоро задачата да игнорират бордовото клатене и при моторните яхти. Една от водещите в това отношение компании, която предлага вече две готови решения за стабилизирането на моторни яхти със средни и големи размери, е известната корабостроителница Sunseeker International. Първата стабилизираща система на Sunseeker укротява моторницата, когато тя плава на тих ход или е на котва. Втората действа много ефикасно при движение с по-висока скорост.

Първата роторна стабилизираща система вече се предлага като допълнителна опция от най-малката яхта с летящ мостик Manhattan 53 до големия 74-футов модел Predator 74. Системата се състои от жироскоп въртящ се масивен ротор-маховик и управляваща компютърна система. Една или няколко роторните системи (виж на втората снимка) се монтират ниско в моторния отсек на яхтите. Жироскопният ефект на въртящият се тежък маховик се използва, за да стабилизира много ефикасно яхтата при престой на котва и движение със скорост до 5 възела. За тази цел след като жироскопът засече крен на яхтата управляващият електронен блок отклонява стабилизиращата роторна система в посока, противостояща на отклонението, за да го намали и игнорира до голяма степен. Разбира се, допълнителната стабилизираща екстра върви в комплект с по-мощни генератори и подсилена електрическа система.

Втората стабилизираща система заимства опита, натрупан от строителите на големите пътнически круизъри, които разполагат с управлявани от компютър странични хоризонтални рулове. При възникването на страничен крен, засечен също от жироскоп, управляващата компютърна система завърта монтираните на двата борда хоризонтални рулове в обратна посока. Така на единия – потапящ се във водата борд, се появя подемна сила, а на другия борд рулът натиска яхтата надолу. Според уверенията на конструкторите от Sunseeker стабилизиращата система със странични хоризонтални рулове намалява до 70% крена при движение на яхтата с по-висока скорост.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra