С бясна скорост и много дим
Apr 09, 2017
Напоследък всички говорят за 50-футовата цигара с макс. мощност 3100 к.с., с която Cigarette увенча 10-годишното си сътрудничество с Mercedes AMG. Тази високоскоростна моторница бе представена на яхтеното изложение в Маями. Ала истинската квинтесенция на легендарната марка, създадена от не по-малко легендарния и убит от мафията Дон Аръноу, е линията Top Gun. 38-футовият модел от 25 години не спира да привлича със секси корпус и е буквално икона в сегмента. И това си има причина. Моделът е съчетание от непреходен стил и перфектни показатели. В новото издание всяка извивка е прецизно изваяна, а всяко болтче – завито добре и си стои точно на мястото, като дизайнът е запазил родовите белези на всички свои предшественици.
Налице са обаче технологичните подобрения от съвремието. Корпусът е изграден от олекотени композитни материали, фокусът е върху подобряването на и без това отличната мореходност и добрия баланс. Резултатът е най-добрият Top Gun, правен някога от американския производител на бързи и яростни лодки, които превръщат момчетата в мъже от 1969 г. насам, както гласи рекламният слоган на Cigarette.
Вариантите за двигателите са или чифт агрегати Mercury Racing с по 520 к.с. всеки със спортно задвижване Bravo 1 XR ITS Sport Drive, или пак два от същия вид, но с по 540 к.с. мощност за всеки. Навигацията Garmin 8208 е с 8-инчов сензорен дисплей с дълбокомер, за озвучаването на борда се грижи първокласна аудиосистема от JL. Клъстерът от циферблати на контролния панел е карбонов и естествено е декориран с емблемата на Cigarette.
Логично е, че на борда няма много място и глезотии, просто всичко лъха на офшорен мръсен спорт и високи скорости. Петте седалки са с висока странична поддръжка и твърди легени, корпусът е устремна линия с удължен нос, скрил доста спартанска и клаустрофобична каюта с кожени койки. Но никой не спи на борда Top Gun, тя показва истинската си прелест, докато шпориш вълните с бясна скорост, молейки се за здравето на бъбреците си. Когато управляваш Cigarette, защитната жилетка е задължителна.
Смело напред!

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Дължина, футове/м 37' 6"/11,43
Биймс, футове/м 8'/2,43
Височина, футове/м 6'2"/1,88
Максимално газене, футове/м 27"/0,99
Резервоар гориво, л 776
Двигатели Mercury Racing, 2 х 520 к.с./2х540 к.с.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra