Lexus показа концептуална яхта
Jun 19, 2017
Супер-босът на Toyota и Lexus АЙкио Тойода лично представи на остров Ди Лидо в Бискейн Бей, Маями Бийч, Флорида, концептуална яхта, която би могла да лазшири присъствието в света на премиалната марка Lexus в новите области за нея като лайфстила и рекреацията. Яхтата е за 6 или осем гости и демонстрира типичен за марката луксозен стил и поведение в движение, ползвайки двигателите й V8.

Преди няколко години морското поделение на автостроителния гигант - Toyota Marine Department, покани президентът на TMC Акио Тойода да прекара няколко дни на вода, управлявайки новата фамилия премиум яхти Ponam, която скоро ще бъде лансирана в Япония.

Като професионален пилот Акио е бил силно впечатлен от моща на турбодизелите, управлението и стабилноста, осигурен и от напредничавия дизайн на коритата. Като Chief Branding Officer на Lexus International, той е харесал идеята за потенциала на яхта с премиум уклон, като допълнение към стила на живот на клиентите на Lexus. Тук е и началото на идеята за това марката да навлезе и във водните простори и в началото на тази година да покаже резултата от прогреса си към водното начало.

“Концепцията за спортна яхта на Lexus ни позволява да проучим как дизайнерския език на марката може да бъде приложена към морската идея” - споделя Йошихиро Сава, изпълнителен вице-президент на Lexus International. - “За нашия дизайнерски център този проект беше много вълнуващ. Усилията по него са ценни за нас след като събира креативната ни енергия и ни кара да да развиваме въборажението си в посока на дизайна на живота извън автомобила, който не познавахме добра”.

Развитието на проекта продължава близо три години, но показаната в Майями яхта засега като че ли няма да има серийно продължение. За направата на лодката е избрана Marquis-Carver Yacht Group oт Пуласки, Уискънсин, заради дългогодишният им опит в работата с комопзитни материали. Масово в прототипа е използван материала известен като CFRP /carbon-fibre reinforced plastic/, който намира сериозно приложение още в състезателните автомобили и суперколите като Lexus LFA, самолетната индустрия, професионалните ски за състезания, професионалните велосипеди и лодките от световно ниво.

Използването на този материал при концепта Lexus Sport Yacht спестява над един тон тегло в сравнение с това на подобна яхта развита с материала FRP /fiberglass reinforced plastic/. Подводната част на корпуса е на степени за да се намали водното съпротивление при движение и да се подобри балансът на съде при високи скорости.

Силовият агрегат на лодката се състои от два 5-литрови, V8двигателя, развити на базата на мотора 2UR-GSE от Lexus RC F coupe, спортния седан GS F и новия модел LC 500 grand tourer. Всеки двигател развива мощност от по 440 к.с., което позволява на яхтата да развива скорост на вода до 43 възела /малко под 80 км/ч/.

Капитанът контролира нещата с помоща на цветни сензорни екрани, показващи показанията на GPS навигацията, цифрови карти, радар за повърхноста на морето, подводен сонар, светлини и системите за забавление на лодката. Сред тях са интегрирана аудио-видео свързана система с 4G Wi-Fi & WAN. Качеството на звука е дело на Revolution Acoustics ръководена от Mark Levinson® Reference цифров амплифайър. Капитанското кресло е със серво, а подлакътниците се разгъват настрани и дават възможност на двама специални гости да се насладят отблизо на неговата работа.

Интериорът е обзаведен с кожа, дървени и стъклени апликации. Удобно канапе приема шестима, налице е нужната маса и климатик. В кухнята има пълно обзавеждане, такъв е и санитарния възел с душ.
Спецификации:
Дължина 12.7 м, ширина 3,86 м, мощност 885 к.с. / 660 kВт/

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra