И луксозната яхта може да е електрическа - доказава Hinckley Dasher -
Oct 23, 2017
Електрификацията превзема с щурм автомобилната индустрия с все повече втвърдяващите се изисквания към чистотата на автомобилите. Докато промените в автомобилния сектор засягат огромна маса от клиенти, то нещата при яхтите са доста по-спокойни. Но това не пречи няколко компании от сектора да последват примера на автомобилните производители и също да покажат яхти с напълно електрическо задвижване.

По-интересното в случая е че подобни изделия вече се предлагат и от производителите на луксозни лодки, като Hinckley, чиято производствена история тръгва още през 1928. Електрическото предложение на компанията се нарича Dasher и предлага пробег с едно зареждане от 40 морски мили /78 км/. Яхтата е дълга 28 фута и 6 инча и използва широко последният материал на базата на тик, който производителят описва като лек, ръчно боядисан епокси-композит, доста по-лесен за подръжка.

Hinckley Dasher има два електромотора с мощност от по 60 килоВата и хереметично защитена литиевойонна батерия, взета назаем от електромобила BMW i3. С това си екооборудване Dasher може да плава със скорост 10 мили в час около 40 мили, но при нужда или желание за по-бързо движение може да развие скорост от 18 дo 27 мили в час. Естествено при тях пробегът спада до 25 морски мили.За разика от електромобилите за които е проблем къде да зареждат акумулаторите си, електрояхтите са в доста по-добро положение, защото почти всички докове имат точки за зареждане с ток за да се задоволят нуждите на яхтсмените и тяхното електрическо оборудване.

От Hinckley казват, че Dasher може да презареди акумулатора си за 4 часа при наличието на двоен 50 А зареждащи кабели, но като опция се дават и 30 амперови с малко по-дълго време за презареждане.

Анализаторите предвиждат растеж на производството на електрически лодки до 150% към 2023-а година и паричен обем от $6.3 милиарда. Електролодките не само са напълно екологични, но и много по-приятни за употреба заради безшумната си работа. Според производителя безшумната работа, съчетана с голяма доза лукс ще се понравят доста на клиентите - “Вие ще се наслаждавате на времето си на вода в тишина близо да водата, която ще можете да чувате.”

В компанията вече приемат заявки за Dasher и от Hinckley очакват първите й електрояхти да стигнат при собстевниците си през лятото на следващата година.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra