Tringa – лодката-кола
Dec 16, 2017
Автомобилите амфибии са известни не от вчера. Повечето от тях са автомобили пригодени за плаване. Френската дизайнерско фирма Tringa решава задачата отзад-напред – от лодката създава автомобил и така попътно отпада проблемът с буксирането й на прицеп. Tringa реално е моторна лодка с възможност за самостоятелно движение и на суша. Тя може да ви докара от къщата до водата и обратно. Няма и нужда от специално пристанище или кран за вкарването й във водата.

Естествено има и някои ограничения при използването на суша на това мепесе.
Максималната скорост на Tringa на суша е16 км/ч и реално погледнато дългият път на суша не е за нея, а целта е преминаването без проблем на известно разстояние от къщата до водата.

Целта на французите е да създадат глобален продукт, но за различните пазари ще се търсят и различни решения според местните траспортни изисквания. Колелата на Tringa са сгъваеми, корпусът е алуминиев, декът е тип сандвич, двигателят е извънбордов. Машината може да се използва като рибарска лодка, за теглене на водни скиори, за водолазна дейност или просто за удоволствие.

Компанията ще предлага широка гама от аксесоари, като маса за петима, стойки за въдици, площадка за скокове във водата, склад за четири акваланга, кука за теглене на скиори, тента, 121-литров хладилник, шезлонги и 30-литров резервоар за прясна вода.

Задвижването на суша се подсигурява от четиритактов бензинов мотор с мощност 27 к.с. С натискане на бутон колелата излизат от нишите си в корпуса на лодката за секунди, а двигателят задвижва хидравлична помпа, която пък задвижва колелата чрез хидравличните мотори във всяко от тях.

Капитанът-шофьор управлява лодката на сушата с типичните крачни команди за газта и спирачката, кормилното управление е с усилване. Налице са предпазни колани, светлини, предпазно предно стъкло с чистачки, съобразно с пътния закон. Пълното задвижване 3х3 и гумите all-terrain позволяват движение и в извън пътни условия. Tringa може да изкачва наклони до 38 процента, а за по-добро поемане на неравностите за водача и копилота са предвидени подресорени седалки.

Tringa ще е готова за серийно производство през следващото лято, а предвижданата цена е €94 800 с извънбордови мотор 150 к.с. Вече се приемат и депозити за поръчки на цена от €2000.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra