Първата соларна океанска яхта може да плава безкрайно, ако не бързате - видео
Sep 19, 2018
Тя е бърза, тиха и е покрита с 300 квадратни метра соларни панели. Габаритът й е 78 фута/24 метра/ и е електрическа яхта - SolarImpact е концепт развит като първата соларна океанска яхта. Акумулаторите й са с капацитет от 800 кВтч и осигуряват с едно зареждана плаване в разстояние на 10 часа при круизна скорост от пет възела /9 км/ч/. Но това не е пределът – времето се удължава ако отгоре слънцето си върши работата, има и възможност за по-бързичко плаване – максималната скорост достига 22 възела /40 км/ч/.

Яхтата е покрита със соларни панели, които в никакъв случай не я загрозяват, а й придават интерсно излъчване. Те могат да осигуряват до 320 кВтч енергия дневно и могат да служат и като единствен източник на енергия, ако атосферните условия позволяват. Интериорът е напълно съответстващ на интересния екстериор на яхтата и предлага възможностхза комфортно настаняване за 10 гости и капитана.

70-тонното алуминиево корито се задвижва от електромотори с мощност 1000 кВт (1341 к.с.), осигуряващи максимална скорост от 22 възела и круизна от пет ако се ползва само енергията от соларите. Пресметнато за обиколка на света само на слънчева енергия ще ви са необходими шест месеца.

Класическа моторна яхта със същия размер би харчила около 100 литра гориво всеки час при скорост от 10 възела /18 км/ч/. Интересен момент в конструирането на яхтата е че габаритът е само с един инч /2,54 см/ по-малък от този при който в някои страни се изисква задължително постоянен екипаж на борда.За всеки случай, когато слънцето упорито се крие, в моторното отделение на яхтата са разположени два дизел-генератора с мощност от по 65 кВт. Задвижващите системи са автоматизирани и използват частично изкуствен интелект, което позволява яхтата да се управлява и от сам човек.

SolarImpact разполага и с интересна ситема за стабилизиране – двойни торпедовидни корпуса под водната повърхност, за които компанията казва, че намаляват до 90% люлеенето, като го правят комфортно дори когато вълните са високи.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra