Базираният на VW-платформата MEB слънчево-електрически катамаран впечатлява
Feb 01, 2021


Volkswagen иска базираните на модулната му платформа МЕВ електрически превозни средства да са за милиони, а не за милионери. Но този слоган явно не важи и не се прилага за други проекти, които използват неговата MEB за свои собствени проекти. Пример за това е електрически катамаран използващ за задвижването си тази интересна платформа предназначена първоначално за автомобили.

VW вече доставя MEB компоненти на Silent Yachts, компания специализирана в разработката и производството на “слънчеви” електрически лодки. Компанията е пуснала първата си яхта през 2009 г.

Катамараните на Silent Yachts използват слънчева енергия за задвижване и за захранване на цялото оборудване на борда. Налице е за всеки случай и резервен дизелов генератор. Катамаранът Silent 55 е способен да изплава почти 100 мили /180 км/ на ден само със слънчева енергия, казват от автомобилния производител.

В допълнение към използването на MEB компоненти от немската компания, Silent Yachts си партнира и с марката Cupra, която вече е отделна за спортни модели на испанската марка Seat, която пък също е на VW, по дизайна на новия модел катамаран.

Предполага се, че немският автопроизводител №1 има за цел да предложи платформата си MEB и на други различни производители. Той създаде концепцията ID Buggy, за да илюстрира част от този потенциал, но партньорството със Silent Yachts показва, че производителят на автомобили не е мислил само за наземни превозни средства за по-широкото приложение на глобалната си модулна електрифицирана платформа.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra