Ослепителна алуминиева еллодка лети със скорост от 70 възела
Mar 10, 2021
Обединявайки мощта, скоростта и естетиката, датската Sarvo Marine създаде Sarvo 37. Еллодката с алуминиев корпус препуска по водата със скорост 70 възела, като лъскав метален снаряд. Тя може да измине до 100 морски мили и да се презарди се само за час, преди да се втурнете отново в морската шир.

Няма да е много лесно да видите отчетливо 37-футовия (11,3-метров) и тежащ само 4780 кг Sarvo 37 заради слънцето, отразяващо се от алуминиевия корпус. Засенчете очите си и ще видите лъскав съд, който майсторски балансира в дизайна си между скандинавския минимализъм и живия индивидуализъм. Специално разработеният корпус от алуминий има 60 процента съдържание на рециклиран алуминий и е проектиран за работа с ниска поддръжка и без корозия, предлагайки повече здравина от корпус от фибростъкло, според Sarvo.

За да получи най-добрия пробег от 350-кВтч батерията, Sarvo извайва алуминия в тристепенен корпус с V-образен лък, подобен на бръснач, вдъхновен от ретро датски военни машини за почистване на мини. Острият нос прорязва нестабилни води при ниски скорости, докато сплесканата кърма позволява гладко глисиране при по-високи скорости.

Електрическото задвижване на Sarvo 37 е проектирано от техническия директор на Sarvo Йонас Вос, бивш шеф на електрическо задвижване в Koenigsegg Automotive, компания, която знае не малко за максимизиране на съотношението мощност / тегло. Опитът на Вос с оптимизирането на технологията за електрическо задвижване за някои от най-ефективните автомобили в света също се отплаща в лодката, където той сдвоява батерията от 350 кВтч с леко, компактно електрическо задвижване, което разполага с частично потопено витло, позициониращо се за увеличаване на скоростта и ускорение.

Електрическият мотор осигурява мощност до 1280 к.с., за да накара лодката да се движи напред със скорост до 70 възела ( 130 км/ч). Когато капитанът върне “газта” и лодката се движи с по-скромните 10 до 20 възела (18,5 до 37 км / ч), Sarvo 37 може да измине между 70 и 100 морски мили (130 и 185 км), в зависимост от условията на вода. Авариен допълнителен акумулаторен пакет може да бъде свързан ръчно, за да върне Sarvo 37 обратно до яхтеното пристанище, ако основната батерия е изложена на риск от пълно източване.

Едночасовото време за презареждане изисква система за зареждане Nerve Smart с мощност 350 кВтч. Зарядните устройства с по-ниска мощност изискват по-дълги времена на зареждане, вариращи от 5,5 часа при зарядно устройство от 60 кВт, до 15 часа при 400 В захранване на брега или до 47 часа при 230 В връзка.

Ледената прохлада на алуминиевия корпус на Sarvo 37 е смекчена от лъчистата топлина на синтетичния дървен под. Sarvo избира синтетичното пред истинско дърво, за да поддържа съответствие с екологичния дизайн на лодката, като казва, че нейният пластмасов микс включва 80 процента рециклирано съдържание, включително пластмаса, отстранена от океана.

Купувачите могат да избират от различни нюанси на тиково дърво, а декингът се съчетава с устойчива на атмосферни влияния тапицерия от изкуствена кожа на удобния диван и капитански стол. Салонът на палубата включва също охладител за напитки под седалката и отделен охладител за шампанско.

Под палубата е разположена каюта с персонализирано двойно легло с вградено нощно индукционно зарядно устройство за мобилни устройства. На плавателния съд липсва място за пълна кухня, но има кафе-станция и тоалетна. Алуминиевите стени, опушените дъбови панели и тапицерията от имитация на кожа продължават дизайна на палубата отвън.

От Sarvo в момента не пускат цена публично, но обещават, че лодката ще бъде толкова скъпа колкото бихте очаквали от електрически “крайцер” с алуминиев корпус и мощност от 1300 к.с. Строителството на първата лодка е в ход и плановете предвиждат завършването и до май тази година.

Източник: Sarvo Marine

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra