Електрическата яхта Candela C-8 е с подводно крило за по-добри резултати
Aug 28, 2021
Шведският корабостроител Candela имаше натоварена година, представяйки през март това, за което твърди, че е най-бързият изцяло електрически ферибот в света, преди да пусне „умна и летяща лодка“ с хидрокрила, наречена C-7 през юни. Сега компанията е приложила своя опит в морското инженерство търсейки отново ниско съпротивление към по-голяма и по-добра версия, наречена C-8, за която твърди, че има най-дългият морски обхват гама от всички електрически лодки в историята.

C-7 на Candela представи интересно решение за електрическите лодки с ограничен обхват, които не могат да имат толкова еленергия, за да плават по водата по класическия начин, както тези, задвижвани от бензин. Подводните крила, които издигат голяма част от корпуса от водата, за да намалят съпротивлението, могат да помогнат за решаването на този проблем, а C-7 беше умна интерпретация на този вид функционалност.

Чифт подводни крила повдигат лодката нагоре и извън водата, за да намалят съпротивлението до 80 процента, работейки във виртуална тишина, като същевременно се достига максимална скорост от 30 възела (56 км/ч) през цялото време създавайки миниатюрна вълна от само 5 см (2 инча). Това осигурява на плавателния съд обхват от 50 морски мили (93 км) с неговата 40-кВтч батерия, която според Candela е около три пъти по-голяма от тази на другите електрически лодки на пазара.

C-8 има този диапазон от 50 морски мили от по-големия батериен блок, подпомогнат от нова и подобрена версия на технологията на хидрокрилата и новоразработен задвижващ механизъм с двигател от 55 кВт. Единственият сериозен конкурент, но все още в развитие Sarvo 37, е със заявен обхват от 100 морски мили.

Както при C-7, подводните крила на C-8 се прибират над ватерлинията за акостиране и плаване в плитки води и автоматично се регулират, когато се използват, за да поддържа лодката стабилна, докато тя се движи по водата. Макар и с почти същата ширина, C-8 е с 0,8 м (31 инча) по-дълга от 7,7 м (25 фута) на C-7, което осигурява място за голяма и удобна кабина с места за осем пътници, шезлонг, легла за четирима и морска тоалетна.

C-8 естествено е по-скъпа - скок в цената от 240 000 щатски долара на C-7 на 290 000 евро. В момента се приемат резервации за C-8 и се очаква производството да започне през януари 2022 г.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra