Швейцарска „интелигентна“ яхта ползва слънчево-водородна енергия за неограничено
Dec 14, 2021
Комбинирайки две форми на устойчива енергия в една задвижваща система с разширяване на обхвата, чистият и тих катамаран на Swiss Sustainable Yachts обещава да даде тласък на бъдещето, в което думата „обхват“ става остаряла. 64-футовият съд впряга слънчевата енергия, за да създаде свой собствен източник на водород. С него се захранва електрическото задвижване на базата на горивни клетки, което води до потенциално неограничена автономия, стига слънцето да грее и капитанът да не дава прекалено газ. Така че Aquon One може да се окаже най-добрата луксозна интелигентна яхта от новото устойчиво поколение.

Aquon One има по един електрически двигател с мощност по 134 к.с. във всеки корпус. Swiss Sustainable Yachts (SSY) обяснява, че избира водородна енергия поради лекото тегло в сравнение с батериите или изкопаемите горива, дълготрайната способност за съхранение и липсата на вредни емисии. Също така от решаващо значение за дизайна на Aquon One е способността на водорода да се създава устойчиво, в този случай с помощта на електролизатор, захранван от слънчева енергия, който разделя водорода от обезсолена морска вода. 689-е квадратни фута (64 кв. м) слънчеви панели, покриващи твърдия покрив на Aquon One, генерират цялата електроенергия, необходима за получаването на водорода, който след това се съхранява в карбонови резервоари.

Aquon One има малка батерия за краткосрочни енергийни нужди, както за задвижване, така и за бордово електрическо използване. Водородът, от друга страна, се компресира и е предназначен за по-дългосрочна употреба. SSY твърди, че водородните резервоари задържат повече от 100 пъти повече енергия от модерна акумулаторна система в пълен размер, предлагайки повече обхват и възможности, отколкото биха получили при разширяване на размера на батерията.Идеята да се разчита на слънчева светлина за създаване на електричество, за захранване за добиве на водород, който да послужи отново за създаване на електричество за задвижване звучи доста неефективно така описано и има съмнения дали Aquon One ще може да произвежда водород толкова ефективно, колкото е заявеноо за да получи нещо близо до "неограничена" автономност на плаване.

Това твърдение за подобен обхват вече идва белязано с голяма звездичка, която означава, че „неограничен“ е приложимо само при много слънце и корабът плава под крейсерската си скорост от 8 възела (15 км/ч), в рамките на 4 до 6 възела (7,4 до 11 км/ч) скорост. Така че дори ако обхватът е теоретично безграничен, ще отнеме известно време, за да преминете от точка А до Б – не е непременно лошо нещо, когато сте на борда на прохладен, луксозен 64-футов (19,5 м) катамаран, но все пак вероятно с пътуване по-бавно от желаното.

Предложението за океанска яхта, която използва лесно достъпна слънчева енергия, за да създаде собствено гориво, със сигурност е привлекателно. Би било особено полезно на яхта от експедиционен клас, предназначена да изследва отдалечени части на света. Aquon One се определя по-скоро като „джобна яхта“ с капацитет за 10 пътници на къси разстояния и изглежда най-подходяща за обикаляне на острови, пътувания през уикенда и други кратки екскурзии.

Слънчевата водородна енергия не е единственият устойчив компонент на дизайна на Aquon One. Система за рециклиране дава на използваната в яхтата вода втори живот. Процесът на строителство разчита на устойчиви методи и материали, включително бамбук. Електрическото задвижване гарантира, че пътуванията ще са тихи и без емисии.

На борда Aquon One се живее като интелигентен дом в морето, неговите 2691 квадратни фута (250 кв. м) жилищна площ, обвързани заедно чрез интелигентно управление на енергията, най-съвременни комуникации и свързан комплект уреди, включващ хладилник, пералня, сушилня, съдомиялна и др. Управлението чрез мобилно устройство улеснява увеличаването на вентилацията, спускането или повдигането на сенниците на прозорците или регулирането на осветлението.

Оформлението на Aquon One започва високо с широко отворения флайбридж под соларизирания твърд покрив, който покрива социално пространство на открито с пълен U-образен салон, външна кухня с грил и бар. Основната палуба е мястото, където пътниците ще се насладят на вътрешни социални пространства, включително всекидневна с големи стъклени прозорци и собствена тераса, трапезария и основна кухня. На долната палуба се помещават главните спални и спалните за гости, баните и помещенията за екипажа.

Swiss Sustainable Yachts демонстрира дизайна на Aquon One на събития през 2021 г. където си партнира изключително с морската брокерска компания Fraser Yachts. Определената цена е едва 6 милиона евро (приблизително 6,8 милиона щатски долара). Латвийската корабостроителница Latitude Yachts ще се занимава със строителството, а първите доставки са планирани за 2023 г.

Източник: Swiss Sustainable Yachts AG


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra