Електрическа понтонна лодка ползва батерия на General Motors - видео
Jan 07, 2022
Едно от големите оплаквания за моторните лодки е фактът, че са шумни и замърсяват езера, които трябва да са тихи и девствени. Електрическите лодки решават тези проблеми и една от най-новите – от Pure Watercraft – е разработена за целта в партньорство с General Motors.

Известен просто като електрическа понтонна лодка, плавателният съд е с дължина 24 фута, 7 инча (7,5 м) и е в състояние да превозва до 10 пътници. Купувачите могат да избират между единични или двойни 25-кВт чисти електрически извънбордови мотори, захранвани от автомобилен комплект литиева батерия на GM с капацитет до 66 кВтч.

С един двигател лодката има максимална скорост от 15 mph (24 km/h) и заявен обхват на максимална скорост от 36 мили (58 km). Тя може да изминава 100 мили /180 км/ при средна скорост от 5 м/ч (8 км/ч). Конфигурацията с два двигателя променя тези цифри до по-ниска максимална скорост от 32 м/ч (51,5 км/ч). Пълното зареждане отнема 27 часа от 120-волтов контакт или пет часа от 240-волтов контакт.Водоустойчив сензорен екран с активиран GPS показва данни като местоположение, скорост, ниво на зареждане на батерията и оставащо време за пътуване (въз основа на нивото на зареждане) – същите тези данни могат да се видят и в приложение. Освен това, тъй като управлението на „газта“ е безжично свързано към двигателя(ите) чрез Bluetooth, то може да бъде монтирано или отстрани, или отдолу на екрана, в зависимост от конфигурацията на кормилото.

Електронните устройства на трети страни могат да бъдат включени в 12-волтов допълнителен порт за захранване.

Очаква се цените на електрическата понтонна лодка да започват от 45 000 долара за едномоторната версия и 60 000 долара за двойната. Предварителни поръчки могат да се правят на уебсайта на компанията, като първите доставки се планират да започнат в края на тази година.

Източник: Pure Watercraft

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra