Candela с първа електрическа лодка с подводни криле C-8 - видео
Feb 18, 2022
Компанията Candela има за цел да подобри рекордите за обхват на електрически лодки със своя C-8, използвайки система на подводни криле, която елиминира до 80 процента от съпротивлението, което има при лодка с конвенционален дизайн. Първият прототип C-8 вече излетя на подводните си криле и Candela пусна видео за това.

Морският сектор е по-труден за електрифициране. На вода се изисква много енергия, а литиевите батерии предлагат доста потискащите 2 процента от енергийното съдържание на еквивалентно тегло бензин. Това е причината електрическите лодки просто да не стигат много далеч по водата в момента.

Решението на Candela е да изкара корпуса от водата на подводни криле. Скоростта на издигане за C-8 е 16 възела (29,6 км/ч), при не се виждат нищо във водата освен трите карбонови подпори порещи водата. Под повърхността предните две са съединени с форма на крило, а задната част завършва с торпедообразен електрически задвижван "C-Pod" с крила, простиращи се отстрани. Тези крила се прибират, когато стане плитко, до точка в която можете да повдигнете двигателя изцяло от водата.Предлаганият мотор е с две нива на мощности 45 или 50 кВт (60/67 к.с.), което не е впечатляващо, но от Candela казват, че ще задвижи тази 1605-кг, 8,5-метрова (28-фута) лодка през водата при скорости до 30 възела (55,6 км/ч) благодарение на екстремно намаленото хидравлично съпротивление. При крейсерска скорост от 20 възела (37 км/ч), Candela очаква лодката да покрие плаване повече от 50 морски мили (92,6 км) с едно зареждане на своята сравнително скромна батерия от 44 кВтч. Компанията казва, че това е "два-три пъти по-дълго от конвенционалните електрически моторни лодки с 300 процента по-големи батерии".

Candela предлага C-8 като лодка за дневно ползване с няколко допълнителни предимства. Пълната тишина е едното, автопилотът е другото - рулната система fly-by-wire ще следва зададен курс за вас без използването на ръце. И пътуването ще бъде супер гладко, дори когато лодката се плъзга по бурна вода.

Candela казва, че вече е приела 100 поръчки за C-8, „надхвърляйки тези за повечето други 28-футови ICE лодки в премиум категорията“. При начална цена от 290 000 евро (330 000 щатски долара) това е доста скъпа играчка, но след този разход хората ще се обърнат след вас, когато видят вашата лодка да се издига на “кокилите” си и безшумно тръгне към залеза.Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra