Първата в света потопяема подводница с криле – 43 км/ч отгоре, до 50 м надолу -
Apr 28, 2022
Италианската стартираща компания /стартъп/ iSpace2o обяви, че започва производството на първия корпус за своето гмуркащо се творение с подводни криле Deepseaker DS1.

Тази машина ще се издигне над водата на подводни криле и ще плава със скорост до 23 възела (43 км/ч) или ще се гмурка на дълбочина до 50 метра за подводни манипулации. Това ще е първият по рода си плавателен съд, твърдят от компаният, защото засега няма друга бърза лодка, която също да може да се гмурка. Освен това е с напълно електрическо задвижване с помоща на тихи джетове "Deepspeed", проектирани и построени от Sealence.

Електрическите лодки страдат от сериозно ограничение на пробега с едно зареждане на акумулаторите си, но използването на подводни криле и издигането над водната повърхност намалява значително съпротивлението и повишавайки ефективния обхват. От iSpace2o все още не са посочили размер и капацитет на батерията или оценки за обхват, но отбелязват, че обмислят алтернативен водороден задвижващ агрегат с по-дълъг морски обхват.Друга ключова иновация, казват от компанията, идва от партньорството с Like-A-Fish, и тя ще осигури на Deepseaker с "почти неограничен кислород" за кабината за четиримата пътници на DS1. Тази технология използва електрическа центрофуга за поставяне на морската вода под ниско налягане, извличайки разтворения кислород, за да се подаде обратно в дихателната система на подводницата. Твърди се че консумирайки около 150 Вата мощност на човек, това устройство е било ппочти готово до преди около 12 години, но Like-A-Fish не е актуализирал уебсайта си от около 2015 г.

iSpace2o обещава AI навигация в стил Теslа, надуваеми въздушни възглавници за извеждане на кораба на повърхността при спешни случаи, вдъхновен от AR heads-up дисплей, вградени GoPros, хидрофони за подводно аудио и структура с двойна черупка, която може поддържа кабината защитена дори когато сблъсък компрометира екстериора.

Компанията казва, че започва производството на първия корпус DS1 благодарение на заем от Invitalia. Giancarlo Zema group ще постави финалните щрихи върху дизайна, а екипът на F1 H20 Blaze Performance ще „се погрижи за конструкцията на корпуса и развитието на превозното средство“.

За какво е това нещо? Е, за пълнене на гаражи за суперяхти и предлагане на „потапящи преживявания“ при туристически оператори. От iSpace2o казват, че предлага 10 кораба на голяма компания за круизни кораби.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra