Автостабилизиращ се на подводни криле и с горивни клетки - SeaBubble, представен
Sep 14, 2022
Още през 2019 г. чухме за елегантното електрическо Bubble Taxi, петместно затворено хидрокрило, създадено от френския производител SeaBubbles. Сега компанията обяви по-голям и по-бърз модел, просто наречен SeaBubble.

Представен в пълен размер този месец на фестивала за яхти в Кан, SeaBubble е с дължина 8 метра и ширина 3,5 м, побира до 12 пътника, задвижва се от два двигателя с мощност 45 кВт и се захранва чрез хибридна система, включваща както водородни горивни клетки, така и литиево-йонна батерия.

След като плавателният съд достигне скорост от 10 възела/19 км/ч, корпусът му от композитни влакна се издига на 60 см над водата върху три автоматично разположени крила от въглеродни влакна – едно отпред, две отзад. След това може плавно да се движи със скорост от 18 възела/ 33 км/ч.

Според дизайнерите едно 4-минутно зареждане на водородна бензиностанция трябва да е достатъчно за работа от 2,5 часа при пътуване с тази скорост. Максималната му скорост е 22 възела/41 км/ч.

Първата версия на SeaBubble в реален размер бе изложена на яхтения фестивал в Кан. Подобно на Bubble Taxi, SeaBubble използва жироскопски сензори и сензори за надморска височина, за да измерва непрекъснато ъглите на наклон и накланяне, като автоматично съответно се стабилизират.

Някои от другите му характеристики включват врати тип "крило на чайка", отопление/климатик и система за управление по кабел. Допълнителните екстри включват аудио система, висококачествени седалки, система против замърсяване и тонирани стъкла. В момента няма информация за цената, въпреки че SeaBubbles заяви, че първите бройки вече са в производство.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra