Воден джет обещава рекордна скорост!
Dec 01, 2022
Valo Hyperfoil има за цел да постави началото на нов клас "свръхпроизводителни" електрически персонални плавателни съдове, всъщност двуместен джет, който може да се издигне от бурна вода на разтегателни подводни криле и да се движи по-бързо от всеки друг електрически или плаващ подводен плавателен съд, който можете да закупите.

Valo не се конкурира с джетове от висок клас по конски сили – където някои от тези зверове произвеждат повече от 300 конски сили, Valo работи само с 80 кВт или 108 к.с. От друга страна, не му се налага да бута целия си корпус през водата, тъй като той се издига на два фута над повърхността върху разтегателни подводни крила, стабилизирани от „сложен софтуер за управление на полета“.

В режим на водно крило с ниско съпротивление, задвижван от електрическо витло с пет лопатки на задното крило, той се стреми към максимална скорост от 50 възела (93 км/ч). Това, казва разработчикът Boundary Layer Technologies, го прави най-бързата производствена електрическа лодка в света, както и най-бързият производствен плавателен съд в света на подводни крила.

Say Carbon вече е постигнал тази скорост пред свидетели със своя изцяло електрически SAY 29E с 360 кВт (483 к.с.). А Бюрото за проектиране на подводни криле на Алексеев очевидно вече е построило моторна лодка Sagaris с подводни крила, способна да развива малко под 70 възела (110 км/ч). Така или иначе, Valo Hyperfoil ще бъде изключително бърз и значително по-евтин от всяка от тези машини.

Обхватът и издръжливостта не са лоши - при крейсерска скорост от около 40 мили в час (64 км/ч), пълна батерия ще ви осигури 1,7 часа или около 68 мили (107 км) плаване. Разбира се, вие знаете и аз знаем, че "круизът" не е начинът, по който се свикват с джетовете. Така че ще искате точка за зареждане наблизо и след като бъде свързан, Valo обещава 50% зареждане за 1 час или 95% зареждане за 3 часа.

Valo представлява шанс да се пусне нещо бързо на пазара, докато по-големите проекти на компанията напредват. Междувременно неговият прототип на 4-тонен плавателен съд "Pamplemousse" вече е изправен и лети.

„Първият Jetski беше на пазара преди 50 години и е време за сериозен ъпгрейд“, - казва Ед Кърни, основател и главен изпълнителен директор на Boundary Layer Technologies - „Valo ще бъде бърз, гъвкав и изключително вълнуващ, като същевременно е почти безшумен. Ще бъде като летене на каскадьорски самолет, но върху вода. Виждаме това като напълно нова форма на водна мобилност.“

При очаквана цена от 59 000 щатски долара, компанията казва, че първият прототип трябва да бъде завършен скоро и готов за тестови карания на клиенти. Ранните поръчки на "Founders Edition" са планирани да се доставят в средата на 2023 г., а пълните производствени машини ще бъдат готови през 2024 г.

„Това, което харесваме във Valo, е колко бързо можем да стигнем до пазара“ - казва Керни - „Въвеждаме цялата технология, която разработвахме за масивни контейнерни кораби и фериботи, и я използваме, за да доставим един адски продукт за развлечение. Ние сме в състояние да напредваме толкова бързо, защото вече имаме солидна платформа от технологии, от която да изграждаме, както и имаме наистина екип от инженери от световна класа, които преди това са проектирали хидрокрила, ракети и космически самолети за Купата на Америка."

Източник: Valo Hyperfoil

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra