Jet Shark отвежда шест пътници на за малко под водата - видео
Feb 13, 2023
- Търговската версия на Jet Shark трябва да има максимална скорост от около 89 км/ч и да може да побере до шест души

Ако ви харесва идеята да летите през водата като делфин, тогава Seabreacher е плавателният съд за вас. Но какво ще стане, ако искате да вземете повече от един приятел? Е, точно тук се намесва Jet Shark. Това е плавателен съд, вдъхновен от делфините и акулите, и като тях може да се движи по повърхността и да се гмурва на метър-два под водата за няколко секунди, преди да скочи отново във въздуха.

Кокпитът на Jet Shark е подобен на този на изстребител, побира четирима възрастни във водонепропусклива кабина с контролиран климат и големи панорамни прозорци. Плановете предвиждат следващите версии да побират до шест души. Всеки влиза и излиза през врати с крила на чайка от двете страни, които могат да бъдат оставени отворени в горещите дни, ако плавателният съд просто стои на повърхността. И тъй като тъчскрийн дисплеите и другите контроли са дублирани от лявата и дясната страна на арматурното табло, всеки от двамата предни пътници може да бъде пилот.Напълно функционалният Q прототип с реактивно задвижване се задвижва от атмосферен двигател Kodiak Marine с 420 к.с., който е морска версия на новото поколение двигател Corvette 6.2л, V8. Бъдещите модели ще предлагат двигатели с компресор с мощност 600 к.с. или дизелови двигатели за използване от туристически компании.

Основателят на компанията Jet Shark (и съизобретател на Seabreacher) Роб Инес казва, че докато прототипът има максимална скорост от 72 км/ч, комерсиалната версия трябва да достигне 89 км/ч . Тази „акула“ не може да се гмурне по-дълбоко от върха на шнорхела си. Но какво ще стане при използването на по-тих и по-екологичен електрически модел?

„Моторните лодки имат уникални присъщи инженерни предизвикателства, които правят електрическото задвижване по-предизвикателно“, казва Роб - „Тъй като то става по-широко достъпно, определено ще обмислим включването им.“ И да,Jet Shark може да се гмурка под повърхността до максимална дълбочина от около 1,5 м. Докато го прави, неговият двигател "диша" през изпъкнала горна перка на върха на шнорхел - тя включва камера, позволяваща на пилота да следи какво се случва над повърхността. Гмурканията се инициират чрез комбинация от електрохидравлично контролирани крила за гмуркане (еквивалент на гръдни перки върху подобното на акула тяло) и система за векторизиране на тягата.

Jet Shark има положителна плаваемост, което означава, че ще изплува на повърхността, ако двигателят й спре или дори ако кабината й се напълни с вода. Машината също така се самоизправя, така че няма да остане обърната с главата надолу, ако се преобърне.

Jet Shark в момента все още е във фаза на разработка и ще изисква „много повече тестове и сертифициране, преди да бъде готов за пазара“ – въпреки това компанията планира да приема поръчки от началото на 2024 г. Купувачите трябва да очакват да платят някъде между 250 000 щатски долара и $300 000.

„Този кораб е проектиран въз основа на обратната връзка, която получихме от нашите над 170 клиенти на Seabreacher“ - казва Инес - „Искаме да им предложим цялото вълнение на много пъргавите Seabreachers, но в по-удобен, практичен и надежден плавателен съд. Все пак за мен беше много важно да създадем много елегантен, модерен дизайн на каросерията, който не прилича на подводен миниван."


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra