WaveFlyer Volare е елкатерче с подводни криле за двама - видео
Mar 12, 2023
Ако искате приличен обхват от електрически плавателен съд, трябва да премахнете водното съпротивление – и това е идеята зад WaveFlyer Volaré, предложение на австралийската фирма Electro Nautic от Сидни. По-малък от някои джетове, той се рее над водата за плавно и тихо каране. WaveFlyer през 2019 г. беше само прототип на система за подводни криле, монтирана на джет. Нещата са се промениха значително по пътя към производството.

Volaré изглежда по-скоро като малка, елегантна нежна лодка и разполага с две седалки една до друга, със 7-инчово цифрово табло и контролен джойстик, удобно разположени в средата. Както при повечето съдове с хидрокрила, Volaré има електрически задвижващи агрегати в задната част на прибиращите се крила, които се повдигат на нивото на корпуса за работа в плитки води и транспорт.

Докато прототипът изглеждаше добре балансиран на две вградени крила отпред и отзад, производствената машина сега е невероятно балансирана на две крила едно до друго отзад. Под водата плъзгащите „остриета“ са свързани с действителните крила от фолио, които извършват повдигащата работа. Задната част е извита в "A-образна" форма, за която Electro Nautic твърди, че е първа в света и се гордее с "несравнима активна стабилност и маневреност". И двете крила имат контролни повърхности на задния ръб и това е начинът, по който този звяр се управлява, когато сте на „кокили“.Компанията посочва, че тази форма на фолио не оставя върховете на крилата, стърчащи от двете страни, които биха могли да наранят плувци или морски обитатели. Както при всички подводни криле, процесът на глисаж на Volaré е твърде сложен, за да се извърши ръчно. Той се движи на по-малко от 70 см над повърхността, но загубата на равновесие и блъскането във водата при максимална скорост от 40 км/ч (25 мили в час) не би било приятно. Така че използва система за управление с постоянна връзка, която е в състояние да балансира кораба вместо вас по всяко време.

Тази система за управление предлага два различни режима когато сте в глисаж - режим на круиз, който е фокусиран върху това всеки да се чувства комфортно и в безопасност, и режим на производителност, който ви позволява да се насочвате към бързи завои осигурявайки по-рязко и по-отзивчиво управление.

Системата fly-by-wire поддържа и дистанционно управление, така че можете да третирате WaveFlyer като огромна R/C лодка, като използвате приложение за телефон. Electro Nautic предлага тази функция главно на операторите под наем, които биха могли да я използват, за да насочат лодката към безопасност, ако пилотът падне. По същата причина той има вградена функция за геозониране, която може да държи Volaré далеч от определени зони и да го ограничи до други. И можете да изключите цялото нещо дистанционно, ако бъде откраднато.

С 290 см (9,5 фута) дължина и 125 см (4,1 фута) ширина, WaveFlyer заема приблизително толкова място в ремарке или в бараката, колкото джет. Той е с товароносимос до 200 кг в режим на глисаж и до 250 кг, ако издърпате крилата нагоре и го карате като обикновен скутер. Е, тогава ще бъдете върви по-бавно, и с около една четвърт от обхвата. Що се отнася до последния, той е свързан с размера на батерията, а това от своя страна с отразява на цената.

Базовият модел ви осигурява плаване до 1,5 часа на разстояние до 35 км (22 мили) и ще ви струва 49 990 щатски долара. Има версия за 3 часа, 65 км (40 мили) за $54 990, а в горната част на гамата е амбициозния King Dingalings с 4,5 часа и 100 км (62 мили) за $59 990.

Скутерите на подводни криле винаги ще бъдат по-скъпи от обикновените лодки, поради присъщата им по-сложна динамика, системи за управление на полет и здравите, леки материали. Освен това повечето са електрически, което добавя значителни разходи, особено в пакета батерии.

Съдовете на подводни крила все още са изключително рядка и зашеметяваща гледка. И те не са само за шоу, осигурявайки свръхестествено гладко каране над бурна вода, радикално разширяват обхвата, възможен от дадена батерия и са почти безшумни, което ги прави почти толкова приятелски настроени към местните жители и дивата природа, като същевременно са без емисии.

Освен това изглеждат като перфектно средство за забава. Със сигурност ще има пазар за тях, а резервациите вече са отворени. Electro Nautic казва, че ще започне да доставя WaveFlyers тази година.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra