Елхидрокрил е с най-дълъг обсег в света и 120 кВтч батерия - видео
Jul 13, 2023
Ако искате с електрическа лодка да стигнете много далеч, имате нужда или от огромна батерия, или трябва да вдигнете корпуса й от водата с подводно крило, за да намалите съпротивлението, отнемащо енергия. Еллодката SpiritBARTech35EF прави и двете, предлагайки рекорден обхват.

Когато Candela обяви своята "Powered by Polestar" издание C-8 през януари, неговият круиз на подводни криле с ниско съпротивление и 69-кВтч батерия му дадоха обявен обхват от 57 морски мили (106 км), значително повече от предлаганото от стандартните корпусни електрически лодки. Сега Spirit Yachts и BAR Technologies се обединиха, за да отидат на рекорден обхват.

Сега SpiritBARTech35EF носи не по-малко от 120 кВтч в персонализирания си пакет батерии и в резултат на това може да измине 100 морски мили (185 км), при доста прилична крейсерска скорост от 22 възела (41 км/ч). Повдигането на корпуса от водата намалява съпротивлението с до 75%, значително разширявайки обхватаЗа да сравним този резултат със средна малка развлекателна лодка, която изгаря галон гориво на всеки 4-5 мили, така че 100 морски мили представляват някъде около 26 галона (100 л) гориво. Повечето бензинови лодки имат резервоари много по-големи от 26 галона, но от друга страна, би било доста рядко повечето от тези лодки да изминат 115 мили за един ден.

SpiritBARTech35EF работи с един двигател – HPM-400, пригоден за работата от британската компания Equipmake, която изгражда някои от най-мощните и иновативни електрически двигатели в света. Този двигател, първият набег на Equipmake в морския сектор, доставя оскъдните 80 кВт (107 к.с.), но това е достатъчно, за да накара лодката да лети над вълните на своите подводни криле и да достигне максимална скорост от 28 възела (52 км/ч).

Виждаме все повече и повече лодки с подводни криле да се появяват през последните няколко години. Очакваме тази тенденция да продължи, тъй като „бутането“ на корпуса през водата отнема толкова много енергия, че този сектор ще бъде изключително трудно да се декарбонизира, без да се намерят начини да се издигнете над вълните.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra