R30 елдневен круизер разкрит преди дебюта през декември
Oct 04, 2023

Резервациите са отворени за електрическия дневен круизър R30, който разполага със соларен навес, за да помогне дозареждането на батерията си, двойни мотори за максимална скорост от 45 м/ч/73 км/ч/ и пътнически капацитет за до 12 души.

Бившият изпълнителен директор на Tesla Джон Во смени електрическите автомобили с лодки в края на миналата година с пускането на пазара на стартъпа Blue Innovations Group. Сега базираната във Флорида стартираща компания обяви новия си флагмански кораб за отдих, електрическият дневен круизър R30.

„R30 ще осигури най-доброто изживяване при каране на лодка за клиентите с безкомпромисна безопасност, производителност, стил и стойност, като същевременно е екологично чист“, каза Во, бивш глобален ръководител на производството в Tesla, в изявление за пресата. Съобщава се, че електрическият дневен круизър е първият по рода си, проектиран и построен във Флорида, и е в процес на тестване и валидиране, откакто компанията направи публичния си дебют на търговското изложение CES през януари – макар че единствените изображения, които имаме са рендери.

Той е с дължина 30 фута (9,14 м), има ширина 10 фута (3 м) и височина 9,5 фута (2,89 м) над водолинията. Лодка може да побере до 12 души, разполага с кухненски бокс на палубата с вграден хладилник, мивка и готварска плоча и зона "океанска тераса" на кърмата, която предлага сгъваеми платформи за гмуркане, плюс реклайнер за хващане на лъчи или сядане със сгъваема маса. Кормилното управление е оборудвано с информационно-развлекателна система с двоен сензорен екран, включваща инструментална група, картограф и медийна система.

Достъпът до кабината е отляво, тя може да служи като офис, пространство за забавление или нощувка с контролиран климат и разполага с интерактивен дисплей, място за съхранение, сейф и баня с мивка и биде.

R30 разполага с двойни двигатели с 800 коня за целева максимална скорост от 45 м/ч (39 възела) икрейсерска скорост на половината от това. Неговата батерия от 221 квтч има целево време за работа от 8 часа, с поддръжка за бързо зареждане с постоянен ток за допълване до 80% капацитет за 45 минути. Електролодката ще се доставя и с разширяем 2,7-кВт соларен навес, който осигурява сянка за пътниците, както и събиране на енергия за батерията, като Blue Innovations Group смята, че една седмица греене на слънчева светлина ще бъде възнаградена със зареждане до 50 % капацитет.

„Развълнувани сме да пуснем R30 в Сейнт Питърсбърг, Флорида, общност, която прегърна нашата мисия от самото начало“ - каза Во - „R30 е доказателство за американските иновации и авангардни технологии, появили се в щата Флорида.“

Официалното представяне на R30 се очаква през декември, но на потенциалните клиенти вече се предлага възможността да направят депозит от 1000 щатски долара за крайната цена от 300 000 долара. За първите 100 лодки се иска резервация срещу първоначална вноска от $5000. Очаква се доставките да започнат от третото тримесечие на 2024 г. Източник: Blue Innovations Group

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra