Mayla Yachts с карбонова луксозна скоростна яхта и 200 км/ч - видео
Jan 26, 2024
Немският начинаещ конструктор на яхти Mayla иска да пусне нова порода лодки, които комбинират цялостното представяне на скоростна моторна лодка с лукса на яхта. Неговият наскоро дебютирал 44-футов (13,5-м) GT изглежда като върха на харпун, готов да раздели молекулите на въздуха и водата, докато се стреми към трицифрената си максимална скорост.

Но лъскавият плавателен съд също така носи със себе си просторен кокпит за припичане на слънце, каюта за уикенда, гараж за водни играчки и плажен клуб. Купувачите могат да избират от пълна селекция от газови, дизелови, електрически и хибридни задвижвания, с мощност над 3000 к.с. за скорости над 200 км/ч.

Ентусиасти по душа, основателите на Mayla Кристофър Гелсдорф и Оливие Арно привнасят силен опит в оптимизирането си на производството на спортни автомобили на пазара към високопроизводителните яхти, като се стремят да създават яхти с комбинация от мощност, скорост, екологичност и лукс на борда и комфорт, който океанът никога не е виждал. Те основават Mayla в края на 2021 г., набират екип от яхтени експерти и инженери, проектират, разработват и построяват първата лодка и сега правят световната премиера на своята Mayla GT на Boat Düsseldorf 2024.„Пускането на Mayla GT в Boot Düsseldorf е вълнуващ крайъгълен камък за нас в Mayla“, каза Гелсдорф -. „Тази суперлодка от висок клас от въглеродни влакна въплъщава нашата отдаденост към предефинирането на луксозните моторни лодки. Нейното съчетание от авангардна технология, несравнимо представяне и непоколебима отдаденост на елегантността бележи нова ера в света на луксозните спортни лодки.“

Като част от този авангарден технологичен пакет, Mayla използва няколко стратегии, за да поддържа GT възможно най-елегантен, насърчавайки както пълна производителност, така и ефективност при увеличаване на пробега. Започва с изграждането на корпуса си изцяло от карбон за тегло до 3,8 тона. С дължина от 44 фута /13 м и ширина от 10 фута /3 метра този гъвкав корпус прилича повече на състезателна моторна лодка, отколкото на лодка за развлечение.

За да подобри допълнително динамиката на вода, Mayla оборудва монокорпуса с дълбок V с двойни напречни стъпала и патентовани дефлектори Petestep. Обяснява се, че напречните стъпала въвеждат въздушни мехурчета под корпуса, увеличавайки максималната скорост. Междувременно дефлекторите на Petestep насочват пръскащата вода надолу и назад, за да намалят потреблението на енергия с до 35 процента, да увеличат стабилността, да намалят шума и да осигурят цялостно по-ефективно плъзгане.

Комбинирайте този тънък, оптимизиран за ефективност корпус със сериозна мощност и го гледайте как експлодира в скоростите между 100 и 200 км/ч. Действителните стойности за максимална скорост варират в зависимост от конкретната двойка двигатели, които купувачът избира за захранване на витлата на MSA за повърхностно задвижване. Премиерният плавателен съд в Дюселдорф включва двойката базови двигатели V8 с компресор с мощност 650 к.с. Разработен в текущо сътрудничество между GM Marine и Ilmor, всеки от тези V8 е морска версия на добре познатия LT4 на GM, на C7 Corvette и Cadillac Blackwing. В тази комбинация максималната скорост е 70+ възела (130+ км/ч).

Тези, които искат да постигнат още повече, могат да използват моделите с газов двигател GTR с 2200 к.с. или GTR-R с 3100 к.с., които повишават максимална скорост до 80+ възела (148+ км/ч) и 100+ възела (185+ км /ч), съответно.

Купувачите, които предпочитат устойчивостта пред скоростта, ще искат да разгледат по-отблизо изцяло електрическия E-GT модел с мощност 2200 к.с. и скорост 50 възела (93 км/ч) или дизелово-електрическата хибридна E-GTR версия, която съчетава същото електрическо задвижване с дизелов двигател с мощност 400 к.с., който развива максимална скорост до 60 възела (111 км/ч). Има и дизелов GTO модел с 1700 к.с.

Всички тези приказки за конски сили, хидродинамика и тънка карбонова конструкция може да направят Mayla GT да изглежда като фокусирана единствено върху скоростта. Идеята обаче е да се съхрани цялата тази сила и скорост в изтръпващите върховете на пръстите на капитана, като същевременно се предлага комфортно, луксозно изживяване, което е еднакво готово да бъде домакин на малко парти или да се отпуснете следобед в ослепени от слънце кристални води. Налице е електрическа транцева врата за гаража за водни играчки.

До осем пътника могат да се насладят на отворената многофункционална зона на пилотската кабина. Те ще намерят слънчева тераса с плъзгащи се шезлонги, мокър бар, барбекю и сгъваема маса за хранене. Те също могат да се разхождат на кърмата и да слизат, за да потопят пръстите си във водата на платформата на върха на отворената електрическа врата на транца на гаража за джетове.

Каквото и да изберат да правят, подводна осветителна система и първокласна аудио система са там, за да изградят атмосферата. Под палубата GT разполага с каюта с двойно легло, хол с диван, гардероб и тоалетна с отделен душ, система за забавление с телевизори и премиум аудио.

Корабът носи 200 литра прясна вода и има 22-L система за топла вода. Климатик се предлага като опция. Mayla предлага разнообразие от опции за цвят и материал, но не е публикувала цените, но не се очаква нещата да са евтини. Изпитанията ще започнат през пролетта на 2024 г. на все още необявено (но изключително!) място в Европа.
Източник: Mayla Yachts

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra