Валенсия - домакин на Формула 1 по суша и вода
Aug 23, 2009
ВИП-трибуните на града са общи за регатата за Купата на Америка и тазгодишното Гран При на Испания

Испанският град Валенсия реализира Голям шлем в два от най-елитните спортове, след като бе избран за домакин на две топ-състезания – Формула 1 и супер-регатата за Купата на Америка. Най-продължителното състезание в света - регатата за Купата на Америка, всъщност се приема и за своеобразен воден аналог на Формула 1. От две година негов домакин е испанския град Валенсия. Според регламента на регата той бе избран за домакин на водната Формула 1 от последния носител на Купата на Америка – швейцарския тим “Алинги”.
Сухоземната Формула 1 стартира във Валенция след като Бърни Екълстоун подписа договор с шефа на правителството на Валенсия Франсиско Кампс и с кметицата на града Рита Барбера. Подобно на Гран При Монако и трасето във Валенсия преминава по улиците на града. То с дължина от малко над 5 км., а времето за една обиколка при средна скорост от 200 км. в час е около минута и половина. Трибуните събират около 100 000 зрители, като приблизително 20 000 от тях заемат 3-етажната ВИП-зона, която е обща за Формула 1 и за регата за Купата на Америка. Тя е построена на яхтеното пристанище на Валенсия, в което са разположени хангарите и кейовете на екипажите, състезаващи се за Купата на Америка. Пак там са разположени и боксовете на болидите, които участват в сухоземната Формула 1.
Статистиката сочи, че само домакинството на Купата на Америка ще осигури на испанската икономика приход от над 6 млрд. евро за периода от 2007 до 2015 г. Общият размер на разходите по подготовката на регата е в размер на 2 млрд. евро, като 50% от тези средства са използвани за подобряване на цялостната инфраструктура на града и страната. В милиарди се измерват и приходите от предстоящото Гран При на Испания във Формула 1 във Валенсия. Освен край ВИП-трибуните и стоянките на яхтите от Купата на Америка, болидите от Формула 1 се движат със скорост до 320 км. в час и край прочутия Град на изкуството и науката. Неговите футуристични сгради, станали своеобразно лого на Валенсия, са дело на родения в града прочут архитект Сантяго Калатрава.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra