Ресторант плава на понтон от бутилки
Dec 16, 2010
Гениалните идеи са обикновени не само ефикасни, но и много прости за изпълнение. Поредното доказателство затова е новият плаващ ресторант “SS Plastic Dining Room”, който бе наскоро закотвен между стоянките на луксозните яхти в марината False Creek Yacht Club в канадския град Ванкувър. Екипът от местни еко активисти е използвал вместо метални понтони правоъгълни рамки от дърво и пластмаса, в които са фиксирани 1675 пластмасови бутилки от 2 л. По този начин хем се използват повторно старите бутилки, които често биват захвърляни зад борда, хем се пестят средства за производството на тежки и ръждясващи метални понтони. За да подсилят еко ефекта от ресторанта “SS Plastic Dining Room” авторите на проекта са използвали бракувана дървесина от повалени от буря кедрови дървета. Елементите, които фиксират бутилките към дървената рамка, също са произведени от рециклирана пластмаса.

За да не харчи много енергия и ресурси за приготвянето на скъпи гозби канадският майстор готвач Роберт Кларк е приготви специално здравословно еко меню за сервиране на борда на “SS Plastic Dining Room”. То включва 6 възможности за избор на различни комбинации от лесни за приготвяне и изискващи минимална топлинна обработка морски дарове.

Вдъхновен от успеха на плаващия еко ресторант екипът, построил “SS Plastic Dining Room”, планира да открие още до края на януари 2011 г. подобно заведение и в Оукланд, Нова Зеландия. Третият плаващ ресторант “SS Plastic Dining Room” ще заработи до края на следващата година в Кейп Таун, Южна Африка.
Източник: Scoutmagazine.ca

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra