ФИЛАНДЦИ ПУСКАТ УНИКАЛЕН ХИБРИДЕН КАТЕР
Apr 05, 2011
Финландската компания Linex Boat Oy пуска в серийно производство уникален хибриден катер Nord Star 31 Patrol Hybrid. Освен че е щади околната среда еко моторницата дава възможност на запалените рибари да се доберат безшумно до мястото на риболова без да плашат рибата, а също така и да тралят безшумно с много ниска скорост.

За разлика от повечето хибридни катери, които имат основен дизелов мотор и допълнителен електрически двигател, свързани към една валолиния и винт новият Nord Star 31 Patrol Hybrid разполага с две валолинии. Разположената по-ниско валолиния се задвижва от основния дизелов мотор. По-малката и монтирана по-високо валолиния на електромотора върти по-малък винт с три лопаки, които се прибират когато не се ползва. По този начин хибридната финландска моторница винаги може да се прибере в пристанището дори и с повреда в единия от двата мотора и валолиния.

В зависимост от предпочитания на клиента на Nord Star 31 Patrol Hybrid може да бъде монтиран един или два дизелови мотор с мощност от 260 или 570 к.с. Помощният електромотор C.F.R. с мощност 5,5 киловата (около 7,5 к.с.) работи с прав ток с 24 волтово напрежение. Хибридната моторница разполага с Odyssey batteries акумулатори с капацитет от 600 амперчаса. Освен от основния дизелов мотор те се зареждат по време на движение и от монтиран на покрива на рубката фотоволтричен панел с Sunwind с мощност 0,5 киловата.

Nord Star 31 Patrol Hybrid:
Дължина – 10,1 м
Широчина – 3,15 м
Височина на каюткомпанията – 1,94 м
Максимален брой на пътниците на борда – до 10 пасажера
Воден резервоар с обем 160 л
Максимален полезен товар – до 2000 кг
Дизелов мотор – 2 х Volvo Penta D3 190 или Drives DP-S 1-95:1
Електромотор с мощност 5,5 киловата
Максимална скорост – 28 или 45 възела (в зависимост от избора на дизеловия мотор).

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra