ИСПАНЦИ ПУСНАХА СУПЕР ЕКО КАТАМАРАН
Apr 27, 2011


Най-големия европейски еко катамаран бе пуснат на вода на 31 март в Испания. Дългият 24 м (79 фута) long и широк 10,5 м (34,5 фута) двукорпусник Eco Slim е построен в испанската корабостроителница Drassanes Dalmau. Еко катамаранът може да превозва до 150 души на борда с използването на минимални количества енергия, които се осигуряват най-вече от природосъобразни възобновяеми източници.

Eco Slim се задвижва от два електрически мотора и от батерии, които се зареждат от два вятърни генератора, от фотосоларни панери с площ 40 квадратни фута, монтирани върху палубата и от горивни клетки с мощност 2 киловата. Горивните клетки са разработени първоначално за космически цели – захранване на спътници. Те превръщат по електрохимичен път горивото – водород или течно гориво, в електрически ток без да се отделят вредни емисии.

Нощно време и при безветрие батериите могат да бъдат зареждани и от генератор, задвижван от икономичен дизелов мотор. Различните енергийни източници и тяхното използване се контролира от бордовия компютър на Eco Slim, който е програмиран да използва минимум дизеловия генератор. Моментното съчетаване на различните видове енергии може да се види на два цветни тъчскрийн дисплея. Благодарение на използваните високотехнологични леки материали и аеродинамичната форма на двата корпуса Eco Slim изразходва с 20% по-малко енергия.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra