AQUAWATT ТЕГЛИ С 30 ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОНЯ
Apr 29, 2011


Най-мощният електрически извънбордов мотор ще бъде представен следващия месец на изложението Sanctuary Cove Boat Show в Австралия. Новият екологичен двигател Aquawatt е разработен от австралийската компания All4Solar.

Австралийските инженери са подготвили за пускане пазара две версии на еко мотора с мощност 13 киловата (20 к.с.) и 22 киловата (30 к.с.). И двете модификации се захранват от 48 или 80-волтови батерии LIFEPO4. Както подсказва името на компанията освен от битовата електрическа мрежа батериите на електрическия мотор могат да се захранват и от специално разработени за тях фотосоларни панели или от бензинов генератор.

От All4Solar ще предложат на пазара два вида батерии. За по-тежки лодки с твърд корпус могат да се използват четири AGM акумулатора с тегло от 250 до 300 кг. За по-леките RIB (моторница с меки надуваеми бордове и твърдо дъно) съдове са предназначени по-скъпите, но и много по мощни и леки литиеви батерии. Според създателите на Aquawatt всеки, който е плавал с бензинов извънбордов мотор ще се оправи много лесно и с управлението и на електрическата машинка.

По-мощната 22-киловатова (30 к.с.) версия на електрическия мотор може да тласка 4-метров RIB с над 50 км в час. Мощността на мотора и скоростта на лодката дават възможност за теглене на един воден скиор. Засега от All4Solar не съобщават колко часа може да работи електрическия мотор на пълна”газ”. Цената на по-скромната версия Aquawatt е 9900 австралийски долара.

Информация: www.all4solar.com.au

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra