УЧАСТНИК ВЪВ VENDEE GLOBE 2012 ЩЕ КАРА ПЛАВАЩА ЛАБОРАТОРИЯ
Jun 29, 2011
Няма спор, че ветроходството е един от най-екологичните и природосъобразни спортове. Да използваш силата на вятъра, за да изминеш възможно най-бързо състезателната дистанция без да използваш капка гориво и до отделиш и грам вредни емисии е постижение, което няма аналог в света на спортните дисциплини.

Поредно потвърждение за ветроходството като най-екологичния спорт на планетата е съвместният проект на прочутия швейцарски ветроходец Бертранд Стам и група френски океанолози от изследователския център Océanopolis в Брест и учени от Политехническото училище в Лаусан. Френските океанолози са разработили специална океанологична лаборатория, която ще бъде усъвършенствана и компресирана, за да заема минимално пространство и да тежи възможно най-малко. Новата олекотена Mini Lab версия на лабораторията ще бъде монтирана на борда на яхтата, с която Бертранд Стам ще участва в стартиращото догодина следващо издание на околосветската нонстоп соло регата Vendée Globe.

Яхтената мини лаборатория е вместена в три компактни сандъка, а апаратурата в нея може автоматично и в реално време да следи редица показатели на океана и околната атмосфера. Първият сандък разполага с четири датчика, които записват температурата на водата зад борда, съдържанието на соли, степента на прозрачност и насищането й с кислород. Вторият сандък води наблюдения за флуоресценцията на фитоплактона и на тази база анализира съдържанието му в различните точки на биосферата. Третият сандък следи за съдържанието на въглероден двуокиси и PCO2 в атмосферата, а събраните от тези наблюдения данни ще помогнат на учените да направят по-точна оценка за промените в климата в различните точки на планетата.

След старта на регатата събраната от състезаващата се плаваща лаборатория информация ще бъде изпращана по Интернет до Френския морски институт и билогичните центрове във Villefranche sur Mer (Mediterranean) и Wimereux (English Channel). Събраните научни данни ще бъдат предоставени на различни институти и учени от цял свят за анализ и интерпретиране. Отделно от това по време на плаването данните от яхтата на Бертран Стам ще бъдат използвани за сравнение със засичаните от космически сателити показатели в зоните, в които се намира плаващата еко лаборатория.


Постиженията на Бертран Стам:
- 2009: Печели с 40-футовя яхта регатата Brittany Ferries 1000 Miles, става трети на регатата Solidaire du Chocolat.
- 2008-2009: Участва в околосветската соло регата Vendée Globe, става трети на регатата SNSM.
- 2007: Световен шампион в клас IMIOC, втори на Rolex Fastnet Race, трети на регатата Transat Jacques Vabre, печели регатата Velux 5 Oceans.
- 2006: Член е на екипажа Orange II, постигнал рекорд за най-бързо пресичане на Атлантика.
- 2005: Печели Rolex Fastnet, член е на екипажа, постигнал рекорд в околосветската регата Jules Verne Trophy (отново с Orange II).
- 2003: Печели регатата Around Alone.
- 2002: Постига рекорд за най-бързо соло пресичане на Атлантика с 60-футова еднокорпусна яхта (10 дни, 11часаh, 55 минути и 19 секунди).
- 2001: Печели Fastnet Race с 60-футова еднокорпусна яхта, член е на екипажа поставил рекорд за най-бързо пресичане на Атлантика с еднокорпусна яхта (8 дни, 20 часа и 55 минути).
- 2000 : Първо участие в околосветската соло регата Vendée Globe.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra