Канадец изобретени ергономичен каяк
Dec 01, 2010


Карането на каяк с изправени напред крака товари гърба и не е ефективно – това е тезата, която защитава канадецът Пиер Парант. Според него много по-удобна и ефикасна е позицията, при която гребецът стои в каяка на колене. Тази позиция е известна като Whitewater. Тя дава възможност за по-добър контрол върху лодката и предотвратява товаренето на гърба и болките в него.

„Основното предимство на стила Whitewater е предотвратяването на болките в гърба. Ако гребете с класическата поза с изправени напред крака неминуемо ще ви заболи гърба само след петнадесетина минути, тъй като се товари много гръбнака”, твърди родения в Квебек канадец. Според него ако стои на колене в каяка практикуващият стила Whitewater гребец ще поема със седалището си приблизително 60% от теглото на тялото си. Тази позиция не само предотвратява болката в гърба, но и осигурява по-добра възможност за контрол над лодката. Името на новия тип каяк идва от идентичната позиция (на колене), която се практикува от йогите.

Пиер Парант е изобретил и специален вид Yogakayak, който е специално предназначен за стила Whitewater. Той се отличава с две успоредни вдлъбнатини в централната част на корпуса, предназначени за колената и прасците на гребеца, практикуващ стила Whitewater. Новият вид каяк позволява на гребеца лесно да се изправя и да кара лодката като класически хавайски сърф по гребена на вълната.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra