ВОДНИ АТРАКЦИИ И СУХИ СИМУЛАТОРИ НА ЯХТШОУТО В ЛОНДОН
Jan 08, 2011


В продължение на 10 дни – от 7 до 16 януари, Лондон става световна яхтена столица покрай едно от най-големите яхтени изложения в света. Яхтшоуто се провежда в началото на всяка година в Международния център ExCeL. Тази година в изложението участват 540 компании, които представят над 1000 плавателни съда, яхтени аксесоари и нови изделия, предназначени за гмуркане, риболов и други водни спортове. От каталога на шоуто става ясно, че в Лондон ще се състоят 13 световни и 23 британски премиери на нови моторни и ветроходни яхти.

За лондонското яхтено изложение може да се каже, че е наистина едно невероятно шоу в истинския смисъл на думата, тъй като посетителите могат не само да разгледат новостите в яхтинга, но и да се забавляват на многобройните атракционни. Тази година в центъра ExCeL бе открита нова зала с няколкостотин места за зрители и специален басейн с размери 70 на 24 м със система за каране на каяк и уейкборд. На него могат да се играе нещо като водна топка с каяк, а монтираните отстрани мощни вентилатори дават възможност за каране на уиндсърф.

Друга интересна атракция е вълновият симулатор. На него най-добрите уекбордисти и каякари демонстрират своите умения в реална водна среда. На отделен специализиран и оборудван с вентилатори басейн могат да се тестват модели на яхти и да се организират регати с радиоупрявлавани платноходки.

Невероятно шоу е и още един симулатор, който дава възможност за практикуването на един нов вид спорт - брушбординг, който е нещо средно между сноуборд и уейкборд. Името на спорта идва от съчетаването на английските думи BRUSH (четка) и BOARD (дъска). Симулаторът представлява наклонена рампа, в основата на която са монтирани десетки въртящи по посоката на наклона кръгли четки. Върху тези четки се кара брушборда. (виж клипа). Конструираният на модулен принцип симулатор дава възможност за изграждането на рампи с различна височина и широчина чрез комбинирането на различни типове модули

За първи път в една от залите са изградени специални високи пътеки. От тях посетителите могат да разглеждат от високо палубите на изложените в залата ветроходни и моторни яхти
.
Тазгодишното яхтено изложение ще остане в историята и с един рекорд – най-голямата демонстрирана в закрита зала яхта. Това е Princess 32, чиято световна премиера е в момента. Тежащата 100 тона моторна яхта е дълга 32 метра, а височината й е малко над 17 м.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra