229-метровата мегаяхта Valkyrie би била най-голямата в света
Oct 08, 2020
Хвърлете поглед върху типична суперяхта и вероятно ще бъдете посрещнати с изключително полиран и безпроблемен пакет. Въпреки че със сигурност не бихте могли да кажете, че Valkyrie се проваля в това отношение, но нейният дизайнер се е опитал да разчупи донякъде формата с фрагментиран екстериор, вдъхновен от архитектурно движение, породено през 80-те години. Но това не означава, че е компрометирал лукса.

„След като видях твърде много конвенционални бели яхти, които бяха вертикално подредени като сватбени торти, бях решен да проектирам визуално уникална яхта, която да се откроява от флотата останали“, казва дизайнерът на Valkyrie Чулхун Парк.

Това го насочва към постмодерно архитектурно движение, известно като деконструктивизъм, характеризиращо се с екстериор на сгради, изкривени в неправилни, фрагментирани форми, които се отклоняват от типично чистия геометричен дизайн. Този стил на дизайн може да се види днес чрез работата на известни архитекти като Заха Хадид и Франк Гери (въпреки че първата е отхвърлила етикета).

Valkyrie започва живота си като дипломна работа, докато Парк учи дизайн на превозни средства в Royal College London, но неговите скици скоро привличат вниманието на Палмър Джонсън, който по това време той също завършва стажа си там. След това гигантът за яхтено строителство взима Парк на пълен работен ден и той става старши дизайнер, преди да се премести в Latitude Yachts като главен дизайнер.

Ако бъде построена, 229-метровата (751 фута) Valkyrie ще се превърне в най-голямата яхта в света, лесно изпреварваща 180-метровия Azzam, собственост на Халифа бин Зайед Ал Нахаян от Обединените арабски емирства. Парк ни казва, че това е много повече от студентски проект и че тя е била дълбоко проучена и се е възползвала от сътрудничеството с екипа на Палмър Джонсън. "

Но той проектира Valkyrie да служи като публично пространство за масите, а не като лична площадка за милиардери. Той си представя казина, галерии, театри и ресторанти, които създават магазини на борда, привличат клиенти (и печалби) и осигуряват добро време за всички. Плаващият център за развлечения може да се използва за организиране на събития, а гостите могат да си купят еднодневни билети, за да проверят нещата на място.

Що се отнася до настаняването на гости през нощта, Valkyrie разполага с 26 каюти за 52 гости, заедно с 92-а члена на екипажа, разпределени в 46 каюти, с много големи прозорци и отворена тераса.

Докато екстериорът над ватерлинията е проектиран от Парк, под повърхността е дело на Палмър Джонсън. Корпусът от стомана или алуминий ще бъде монтиран на надстройка от въглеродни влакна, като корабът е базиран на тримарански корпус на Palmer Johnson. Парк казва, че този дизайн ограничава съпротивлението при високи скорости и предлага по-голяма стабилност от традиционния монокорпусен дизайн, което води до 50% увеличение на горивната ефективност.

За това дали е вероятно Valkyrie да бъде построена, Парк казва само, че към нея "е имало истински интерес".

Източник: Chulhun Design

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra