Лудостта не е порок!
Feb 26, 2017
Дали наистина не е лудост към черните специално поръчани корпус и хардтоп, да добавиш карбоноподобно покритие върху палубата и луксозни каюти, а накрая да кажеш, че това е „помощна лодка“ за мегаяхта?

Тя е абсолютно черна като нощ, има прекрасен обтекаем корпус от арамат, и е достатъчно луда в добрия смисъл на думата. Прекрасното й тяло е проектирано, за да издържи на максимална скорост от 57 възела дори и в бурно море при размер 58 фута. Говорим за хардтопа на италианската корабостроителница OTAM. 60-годишните й традиции в бранша никак не са за пренебрегване. Разположената в Генуа, и по-конкретно в Сестри Поненте компания, чиито производствени мощности се простират върху площ от 17 000 кв. м, има предимството на директния достъп до морето, където незабавно да тества новите си лодки.

Гамата й, посветена на този юбилей носи гордото име Millennium. В нея влизат открити модели с размери 45', 50' и 58', както и два хардтопа – единият 65-футов, а другият – 80-футов. Флагманът в линията Millennium е 100-футовият модел. OTAM традиционно прави корпусите на яхтите си от високотехнологичния композитен материал арамат и винилестерна смола, така че лодките й се отличават със здравина и комфортно плаване дори в бурно море.

Наклонът на корпусите е около 21 градуса, затова е осигурена безопасност дори при плаване с 40 възела в открито море, а възможните максимални скорости са между 50 и 58 възела. Освен здравина, араматът е изключително лек, факт, който допринася за икономията на гориво. Средно всеки от моделите на OTAM не харчи повече от 10 л гориво на морска миля при това при крейсерска скорост от 40 възела при прибл. 1600 об/мин., което е с близо 40% по-малко от конкурентните модели.

С цвят на нощ
Името на тази 58-футовата красавица със спортни пропорции е знаменателното Crazy Too. Тя е проектирана като помощна лодка на съществуваща вече суперяхта, собственост на египетския бизнесмен Нагиб Савирис. Уникална е по отношение на технологии и динамика. За последната нещата в свои ръце са поели чифт двигатели Caterpillar C32 Acert, всеки от които с мощност 1724 к.с. Дали наистина не е лудост към черните специално поръчани корпус и хардтоп, да добавиш карбоноподобно покритие върху палубата? В добавка ще споменем, че това действие е извършено от специалист в бранша – компанията Wild Group International.

Помощна или спортна и луксозна?
Макар и помощна лодка, тя си е истинска стилна самостоятелна бърза спортна яхта. Интериорът й е решен с три каюти, обзаведени напълно по вкуса на египетския поръчител. Иначе казано – единична кабина със самостоятелна на щирборда, двойна каюта за гости на левия борд също с вътрешна баня, открит салон с много удобен L-образен диван и напълно обзаведена кухня, оборудвана с енотека за 16 бутилки. Накрая в носа е разположена главната каюта по цялата широчина на яхтата.

Радост за аудиофили
Висококачествената аудио-видео система на борда е напълно идентична с тази на мегаяхтата майка, и е съвместима с iPhone и iPad. В кокпита са монтирани 6 високоговорителя Revel, които осигуряват висококъчествено аудио и за най-чувствителните уши, осигуряващи завидните 400 Вт на на канал. В мастеркаютата откриваме HD домашно кино с Full Surround Sound. Сателитът M7 на свой ред осигурява първокласна телевизия от цял свят, включително Великобритания, Европа и Египет за гостите на борда.

OTAM 58 HT - Crazy Too
Пълна дължина, м/футове 18,70/61
Широчина, м/футове 4,68/15
Газене, м/футове 1,29/4
Пълна водоизестимост, т 32
Резервоар гориво, л 3000
Резервоар вода, л 600
Двигатели 2 x CAT C32 Acert 1724 к.с.
Крейсерска скорост, възли 48
Макс. скорост, възли 55
Минимална скорост за планиране, възли 18
Разход на гориво при крейсерска скорост, л/ч/л/м. мили 500/10,5
Разход при макс. скорост, , л/ч/л/м. мили 650/12,0
Propulsion ASD 14 L
Generator 9Kw
Брой души на борда 18
Категория CE B

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra