Lagoon 39 - Удобно управление за самотници - видео
Mar 11, 2017
Ако искате собствена лодка, залагате на версията с две каюти, ако имате фирма за чартиране – за вас е вариантът с четири кабини

Катамараните набират все по-голяма скорост и са изключително търсени напоследък. Това показва допитването ни до представителите в бранша. „По време на изложението в Дюселдорф френският производител Lagoon, лидер в производството на двукорпусни яхти, отчете огромно търсене и наистина отлични продажби.“, похвали се Севдалин Минчев, изпълнителен директор на представителството на марката у нас. Затова решихме да ви представим един наистина практичен катамаран.

„Тридесет и деветката” без съмнение изглежда доста по-изразително и практично. Дизайнът, дело на VPLP, иначе казано – дуета Marc Van Peteghem/Vincent Lauriot Prevost. Надстройката е правоъгълна, а правите надлъжни линии на палубата и остъкляването на салона са визуално допълнени от изтегления към кърмата хард-топ на кокпита. Габаритната дължина на Lagoon 39 е едва с 19 см повече от тази на 380, предишния модел на марката.Стъкмяването на ветрилата
Какви са промените обаче в такелажа? Подмачтовият пилерс е преместен към изхода на кокпита, като по този начин силно е увеличена основата на предния „триъгълник”. В крайна сметка генуата е с почти същата площа като при 380 (32 кв. м срещу 31 кв. м), и не захожда зад мачтата и автоматично се превръща в стаксел – едно наистина важно предимство при плаване особено при недостиг на работна ръка! Стандартният грот е по-малък (44,3 кв. м срещу 48 кв. М при Lagoon 380), но почитателите на по-високите скорости биха се обзавели с такъв от серията Premium със съвременна състезателна форма и съответната площ от 49,5 кв. м.

Безопасност и комфорт на палубите и около рубката
При този модел бордовете са по-широки за сметка на вертикалните комингси на рубката. Така е по-удобно да се придвижваш за обичайните дейности на лодката, били те свързани с работа или с почивка. Примерно децата биха могли спокойно да се гонят около рубката, а възрастните да опънат там шезлонги. При това за последното дори ще си имат избор - с изглед към морето, или на сянка. Вечният проблем на катамараните, влизането през високия борд, е решен с помощта на демонтируем неръждаем трап. Рулевият на Lagoon 39 има достъп из-зад щурвала не само към палубата, а и към кокпита.

Най-оживената при летен круиз площадка се радва на твърд покрив. Постът за управление е допълнително покрит от отделната кабинка на биминито, така че на шкипера няма да му се наложи да търпи несгодите нито на слънцето, нито на дъжда. В кокпита е монтирана пълноценна маса, захваната от трите страни и заобиколена с дивани, които събират петима души. При желание този кът се трансформира в палуба за слънчеви бани. Още един диван има зад гърба на рулевия.

В кърмовия кокпит лодката разполага с обезопасен широк проход и с типичните за катамараните опционални дъги, на които големите пътешественици с удоволствие ще монтират модерните и екологични слънчеви батерии.

Ще плавате или ще чартирате?
Подпалубното разположение е традиционно – купувачът на лодка за собствено ползване ще се зарадва да избере версията с каюта по цялата дължина на всеки от корпусите, а бизнесменът ще заложи на подходящата за чартъри – с по две каюти по краищата. Така че възможностите са за варианти с 2, 3 или 4 каюти.

В първия вариант в каютите ще имате повече шкафове, рафтове, работна маса в централната част със стол и рафтове за книги, оформящи нещо като малък кабинет, а в носа – санитарен възел с отделна душ-кабина. Във версията за чартиране – той се намира в центъра и е общ за двете каюти.
В машинното откриваме чифт двигатели Yanmar по 20 к.с. всеки.

Предвиден е и монтаж на генератор, нагревател и климатик. Определено Lagoon 39 е наистина един малък, но голям катамаран по отношение на удобството, дори когато ви се налага да управлявате лодката сам.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Дължина, м 11,74
Широчина, м 6,79
Газене, м 1,22
Площ на грота, Standard, кв. м 44,3
Площ на грота Premium, кв. м 49,45
Площ на генуата, кв. м 32
Двигатели, к.с. 2 x 20
Дизайн на корпуса VPLP
Дизайн на интериора Nauta Design

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra