Jeanneau Sun Odyssey 349 - крайцер джобен формат
Mar 27, 2017
Тази лодка ветроходка е с изключително атрактивна базовата цена, а възможността да поръчаш вариант с повдигащ се кил е истински плюс при крайцерите и осигурява най-добрите места при пускане на котва

Jeanneau Sun Odyssey 349 e особено популярен модел, от който са конструирани и продадени в световен мащаб над 150 броя. Голяма „вина“ за този избор има и цената – според американците това е лодката с най-ниска цена в класа си, но същевремнно с изключителни качества. Те са силно впечатлени и от начина, по който плават яхтите Jeanneau, освен това от двата щурвала, уникални за сегмента на 33-метровите лодки.

На пръв поглед Sun Odyssey 349 изкушава с чисти и плавни линии, внушителен обем на вътрешното пространство и гостоприемен кокпит. Където и да сте на борда й – в кокпита или зад щурвала, на котва или в гонене на ветровете, ще се насладите на нейната изключително добра мореходност, стабилността й и лесното управление на ветрилата. Корпусът е изработен на принципа на инжeкционно отливане Prisma Process и така е постигнато намаление на масата на палубата с 30%, както и по-нисък център на тежестта в името на по-голямата стабилност.

Може да бъде поръчана с две или три с каюти, а салонът по принцип е светъл и просторен. Като цяло интериорът е приветлив и добре обмислен, а основният материал е висококачествена дървесина. Широките прозорци са част от стандартното обзавеждане, за да се получи приятна атмосфера с много естествена светлина. Двойните врати за предната каюта осигуряват дискретно уединение, а когато са отворени, вкарват повече въздух в помещението. В носа е предвидено фиксирано прикрепяне, което улеснява използването на асиметричен спинакер.

Яхтата се предлага с две версии – с традиционен кил или с такъв, който се регулира. Корпусът е един и същ обаче. Променящият се кил не е много дълбок и подслонява въртящ се модул. Формулата си има своите предимства – лодката може да легне на кила си, тъй като той е снабден с нещо като „крилца“ в основата си, благодарение на което се получава триъгълна стойка. Така че ударът с подводно препятствие вече не е страшен. Е, неудобствата също са ни добре известни – за да се постигне същата стабилност, като при класически кил, е необходимо да се сложат допълнителни тежести в него, което прави версията една идея по-бавна.

Иначе всичко останало е еднакво – мачтата е със заострени краища, платната са висококачествени с опция за Performance за по-високи скорости.

Бъдещият собственик може да избере по-луксозно обзавеждане за кокпита, което предвижда маса от тик или обикновена, изработена от бяла синтетика. Задната платформа, която затваря гредата, е опция. Базовият вариант на Jeanneau Sun Odyssey 349 е с открита задна част.


ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Дължина, м/футове......... 10,34/33’ 11’’
Водоизместимост, кг.....................5350
Газене със стандартен кил, м/футове........................... 1,98 м / 6’ 5’’
Каюти..............................................2 / 3
Легла......................................... 4 / 6 + 2
Височината в тоалетните помещения, м ………………….1,9
е 1,90 м
Мощност на двигателя, к.с................21
Резервоар гориво, л........................130
Резервоар вода, л............................206
Стандартна площ на платната, м2....57
Площ на платната за версия Performance, кв. м.............................60
CE категория плаване...................... A6
Дизайн...........................Марк Ломбард - Jeanneau Design

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra