Автомобилите амфибии - видео
Nov 18, 2018
Разнообразието на автомобилите, които се движат по суша и вода – т.н. амфибии е сериозно. Има ги от всякакъв вид – леки коли и дори автобуси, домове на колела и четириколки /куад/. Заради предназначението им и, естествено, по-високата им цена, широката публика им отделя далеч по-малко внимание, отколкото на класическите автомобили. Но има хора, които се интересуват и търсят подобни машини и това е причината да се постараем да им помогнем по-добре да се ориентират в предлаганите на пазара. Пък и да разкажем за тях на широката публика...

Един от най-впечатляващите екземпляри достъпни за закупуване е руският Шерп. Това е як плаващ всъдеход предназначен за експлоатация в най-сурови климатични условия. Машината с еднакъв успех преодолява заснежена целина, наклони, кал, блата и всякакви други трудни оф-роуд условия. Освен това може и да плава. Предлаганите за продажба варианти са два - Шерп и Шерп-Пикап – първият пътнически, вторият за превоз на товари. Естествено, клиентът е цар и може да си поръча каквито екстри са му нужни срещу доплащане.Шерп се произвежда серийно в Санкт-Петербург има и представителство в Уинипег, Канада. Каросерията е стоманена, самоносеща, управлението става с два педала и лостове, благодарение на огромните си колела с диаметър 160 см предолоява преграда висока до70 см, а протекторът им във водата изпълнява ролята на гребна лопата. Максималната скорост на суша е 45 км/ч, на вода 6 км/ч. Може да тегли ремарке с маса 2,4 тона.

Машината спокойно излиза от чиста вода на лед, влизането се осъществява през предното стъкло, а в колелата могат да се монтират четири допълнителни резервоара за гориво, всеки с обем от по 50 литра. Задвижването е поверено на четирицилиндров, 1,5-литров дизелов двигател Kubota V1505-t с мощност 44.3 к.с., предавателната кутия е 5-степенна механична, задвижването е пълно.

От другата страна на океана най-известен производител на амфибии е американската компания Watercar. Тя набра сериозна известност като производител на “най-бързата амфибия в света” и днес предлага една и съща машина само по поръчка и то в комплектация поръчвана индивидуално от клиента. Цената е сериозна – в зависимост от комплектацията от $139 000 до $172 000, но в замяна клиентът има в гаража си достатъчно пъргав и бърз автомобил-катер. През миналата година от Watercar пуснаха в производство специална версия, предназначена за гасене на пожари в обекти край водоеми, използвайки за целта водата директно от водохранилището, реката, езерото или морето.

Първата си машина – Panther, компанията пусна на пазара през 2013-а. Моделът развива максимална скорост на суша от 130 км/ч и 72 км/ч на вода. Компанията притежава 72 патента за амфибии и е записана в Гинес книгата на рекордите за най-бърз автомобил-амфибия в света. WaterCar Panther е с двойно задвижване - монтиран отзад 3,7-литров на Honda и водомет. “Преобразяването” от автомобил в катер става за само 15 секунди, благодарение на хидравлично повдиганите за осем секунди автомобилни колела и задействането за останалото време на водомета. Всичко това позволява на машината да навлиза от сушата във водата и обратно, и да се трансформира без да спира, със скорост на движение до 25 км/ч.Друга американска, но не толкова известна колкото Watercar компания – CAMI, е интересна с това, че предлага много по-широк избор от амфибии, дори и за масов автобусен транспорт. Те предлагат още плаваща къща на колела – луксозният кемпер CAMI Terra Wind, както и екстремалния плаващ всъдеход CAMI H2OEX. Първият развива максимална скорост на суша от 110 км/ч, на вода се движи със седем морски възела /12 км/ч/, а цената му тръгва от $ 800 000. Вторият е оборудван с две лебедки – отпред и отзад, има два дизелови двигателя – 6-литров турбо на Ford с мощност 325 к.с. и морски турбо на Yanmar с мощност 240 hp.Великобритания като островна страна не може да остане назад и там се предлагат също интересни решения за автомобили-амфибии. Достатъчно голяма компания за тяхно производство е Gibbs, която предлага цели осем модела с различно предназначение, сред които дори кабриолет. Името му е Gibbs Aquada и може да развива максимална скорост от 150 км/ч на суша и до 60 км/ч на вода. Впечатляващо изглежда моделът Gibbs Quadski – ATV четириколка- амфибия, развиваща 75 км/ч и на вода, и на сухо. Интересни са още плаващият двуколесен скутер с два водомета Gibbs Biski и камиончето Gibbs Phibian с товароносимост тон и половина, предназначен за работа в спасителните служби.Друг интересен производител на амфибии - Searoader е също от Великобритания. Компанията има различен подход към моделите си – не ги проектира от нулата като амфибии, а преработва класически автомобили в плаващи машини. В гамата й има дори плаващо Lamborghini. Други интересни предложения са Searoader, както и товарната амфибия Amphitruck 4×4.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra