Водородният кораб отплава
Feb 26, 2020
Корабоплаването е силно критикувано най-вече поради значителните емисии на вредности. Но има и алтернативни задвижвания за мобилност на вода, включително използването на двигатели с технологията горивни клетки.

Energy Observer /Енергийният наблюдател/ е такъв кораб с водородни клетки и скоро ще тръгне из световните океани. Катамаранът е с електрическо захранване и развитието му ще започне следващия си етап в средата на февруари.

Японският автомобилен производител Toyota адаптира и разработи задвижващата система, известна от Mirai за много кратко време за този водороден кораб. След първи тест в корабостроителницата в края на 2019 г., сега са в ход окончателни тестове преди пускането на линиите.

Toyota участва в проекта Energy Observer от самото начало - от 2017-а г. насам японският автомобилен производител №1 подкрепя първия енергийно-самодостатъчен кораб в шестгодишния му световен проект за пътуване. Електрическият кораб на бъдещето работи със смесица от възобновяеми енергии и система, която генерира водород без въглерод от морска вода.

В следваща стъпка, Toyota Technical Center Europe допълнително разработи системата за горивни клетки с компонентите, известни от Mirai, и я инсталира в компактен модул, подходящ за морска употреба. Сега тя трябва да предлага повече производителност и ефективност, но и високо ниво на надеждност - основното изискване за безопасно преминаване на Атлантическия и Тихия океан.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra