Дванадесет метрова яхта с горивна клетка
Oct 08, 2020

Тази яхта вече плава със силата на водорода. Лодката е дълга дванадесет метра, а Toyota доставя системата с горивни клетки, която ще служи като удължител на пробега. Така нареченият "REXH2" е модулна технология на базата на водород, която позволява почти безшумна мобилност без емисии на CO2 и фин прах.

Системата за задвижване вече е успешно тествана на борда на катамарана Energy Observer при реални условия в открито море на разстояние от повече от 7000 морски мили - включително на трансатлантически преходи. REXH2 се използва за първи път в HYNOVA 40, дванадесетметрова яхта за до дванадесет пътници.

Докато Energy Observer използва за задвижване главно електричество, генерирано от слънцето и вятъра, HYNOVA е акумулаторна електрическа яхта, на която горивната клетка на Toyota служи като усилвател на обхвата на плаване на базата на водород. „Като първата развлекателна лодка с технология на горивни клетки, тя предлага безвредни емисии на водород-електрическа хибридна технология в по-широката морска индустрия“, казват от Toyota.

Според производителя модулът на горивните клетки в REXH2 има нетна номинална мощност от 60 кВт и се основава на технологията на автомобила Toyota Mirai. Съвместните изследвания и разработки на Energy Observer Developments и Toyota направи възможно адаптирането на технологията към трудните условия на морската среда.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra