U-Boat Worx с проект за подводна суперяхта за 25 милиона долара
Oct 06, 2022
Компанията U-Boat Worx изглежда повече от решена да пренесе своята визия за подводна суперяхта в истинското море. Идеята за подобно нещо, което глези гостите с лукс както над, така и под водната повърхност навярно ще допадне на всички с достатъчно пари - от авантюристи до взискателни милиардери.

С проекта си Nautilus U-Boat Worx изглежда решен да превърне концепцията в реалност. Той влага значителния си опит в проектирането на персонални подводници във впечатляващия проект за 123-футов (37,5-метров) плавателен съд, който съчетава обичайните атрибути от живота на суперяхтата – тераса за слънчеви бани, басейн, бар и други, с уникалните възможности за гмуркане до 650 фута (~200-m) дълбочини и оставане под водата дни наред.

Винаги сме си представяли, че пазарът на персонални подводници е доста спокоен, изпълнен с продължителни тестове и периоди на разработка, потопени в стъклено-сини тропически води. Но U-Boat Worx напоследък разбърка нещата. Те намериха време да увеличат производството на лични подводници и да свалят цените до рекордно ниски нива. Сега те въвеждат нещо напълно различно от обичайната си гама подводници - суперяхта, която сама по себе си работи като подводница.

За разлика от подобната и предназначена за големи партита подводница UWEP U-Boat Worx, представена по-рано тази година, Nautilus съчетава комфорта и удобствата на яхта с възможностите за потапяне на подводница. Това има за цел да даде на взискателните морски ентусиасти най-доброто от двата свята (или поне нещо, с което да се похвалят в бара на яхтклуба).

Докато окончателната конфигурация в крайна сметка ще бъде съобразена с всеки купувач, плановете изискват голяма тераса за слънчеви бани, която включва басейн със сладка вода, кът за хранене и бар. Под палубата стоманеният корпус има големи прозорци тип полумехур, които осигуряват подводно изживяване дори докато яхтата плава на границата на водата. Четири от тези прозореца обграждат 538-кв.фута (50-кв.м) трапезария и салон, докато други внасят подводни гледки в главната спалня и четирите каюти.

1250-тонният Nautilus е проектиран да превозва 10 пътници и до седем членове на екипажа. Когато е на вода, неговото дизелово-електрическо задвижване осигурява крейсерска скорост от 9 възела (16,7 км/ч) и обхват до 3200 морски мили (5926 км). Когато водните сънища отстъпят място на подводните сънища, покривът на палубата пада и покрива зоната за хранене В крайна сметка пътниците ще се уморят да се излежават около басейна и бара и ще копнеят да се потопят във водната среда. В този момент люкът се спуска, за да покрие зоната за хранене и бара, подготвяйки плавателния съд да се гмурне във водата.

Подобно на UWEP, Nautilus ще може да превозва пътници до дълбочина от 650 фута /200 м/ под повърхността. Проектиран е да остане под вода максимум четири дни в спокойствие или шест часа, когато се движи със скорост 4 възела (7,4 км/ч).

В допълнение към простото изследване на подводния свят, способността за потапяне е предназначена и като начин за справяне с лоши атмосферни условия на повърхноста. „Ако морето стане твърде бурно, вие просто се гмуркате и продължавате пътуването си с комфорт“ - казва председателят и основател на U-Boat Worx Берт Хаутман - „С Nautilus пазарът на яхти никога повече няма да бъде същият.“

Nautilus също има свой собствен устойчив на натиск тендер, който се побира под задната палуба като последното парче от пъзела. Изцяло електрическият тендер "Aronnax" може да превозва до петима водолази до избрано от тях място за гмуркане. U-Boat Worx представи дизайна на Nautilus на изложението за яхти в Монако 2022. Засега все още има само хубави изображения на яхтата-подводница, но U-Boat Worx изглежда доста амбициран да я построи, вместо да я остави да виси на етапа на концепцията като толкова много други подводни яхти.

При цената от 25 милиона евро компанията ще трябва да изчака подходящия тип купувач да дойде и да си я поръча, но това е супер-сделка в сравнение с 2-а милиарда долара, които купувачът трябва да изсипе за проектираната в Австрия потопяема суперяхта Migaloo.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra