Електрическа 3-колесна амфибия ще се движи и ще плава на подводни криле - видео
Oct 23, 2022
Компанията от Флорида Poseidon Amphibworks набира пари за прототип на своя Trident LS-1. Това електрическо триколесно превозно средство с пълно задвижване ще може да развива магистрални скорости на сушата и ще разшири възможностите си с плаване във вода с помощта на подводни криле с ниско съпротивление.

Амфибийните превозни средства са нишов продукт, разбира се. Но за хората, живеещи близо до вода, те предлагат изключително удобна форма на мултифункционален транспорт. Poseidon се стреми да въведе тези машини в електрическата епоха, поемайки по утвърдения път на пътно регистриране на превозното средство като мотоциклет с три колела, за да сведе разходите и регулаторните главоболия до минимум.

По този начин LS-1 (L за земя, S за море) работи с просто, ненакланящо се шаси с триколка с електрически двигатели и в трите колела. Те ще имат достатъчно мощност, за да ускорят от 0-96 км/ч за около пет секунди, което го прави повече от достатъчно бърз за улицата. Ще има място за един шофьор, отпред и в средата, и чифт седалки на задния ред. Ако искате да го теглите – да речем, като го дърпате зад вашия RV, можете да го закачите направо без нужда от ремарке.

Дизайнът предполага използване на прибиращи се подпори както за предни, така и за задни хидрокрила. Ще може да се вкарва направо по рампа за лодка във водата, където в по-плитките зони ще се движи като електрическа лодка с помощта на две електрически тласкащи устройства, монтирани на прибиращи се подпори отзад. След като водата стане достатъчно дълбока, предното подводно крило, заедно с втора двойка електрически тласкащи устройства, ще слезее надолу и задните подпори също.

При определена скорост корпусът ще се издигне от водата и система за "контрол на полета" ще поеме управлението, докато амфибията се движи на подводни криле със скорости до 56 км/ч. Тази система не е само за шоу - електрическите лодки с батерии просто не могат да осигурят много полезен обхват, бутайки голям корпус през водата заради високото съпротивление. Хидрокрилите обаче изпитват много по-малко съпротивление, тъй като много малка част от превозното средство е във водата.LS-1 е първата електрическа амфибия, за която знаем, че се опитва да използва тази технология. Местоположението на Poseidon Amphibworks във Флорида не е случайно - южните части на Флорида, заедно с района на Ню Орлиънс, се очаква да бъдат едни от най-засегнатите райони от скоростта на покачване на морското равнище, която ще се ускорява през следващите десетилетия.

Компанията се стреми да поддържа нещата възможно най-достъпни, когато става въпрос за цена. Конвертируема многорежимна амфибия с контролиран полет на подводни крила не може да е много евтина. Но при целева цена от 95 000 щатски долара, това ще бъде по-евтина от многото опции за лодки, както и много по-удобна за бързи излети или пътувания през езера или реки. Системата за подводни криле ще предложи изключително гладко каране през бурни води и удвоява ползата като забавно малко електрическо бягство на улицата. Poseidon все още не се е спрял на окончателния вид на дизайна и компанията още работи за набиране на средства, за да направи прототип на LS-1.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra