Navier използва полуавтономно електрическо подводно крило - видео
Nov 02, 2022
С електрическо задвижване към хардуер за автоматизирано управление технологията изглежда е голямата тема на тазгодишното международно изложение на лодки в Палм Бийч. Може би не би трябвало да е изненада, че стартирането на Silicon Valley прави своя дебют във Флорида. Основана от двойка инженери от Масачузетския технологичен институт с опит в океанската роботика, космонавтиката, хидродинамиката и автономните системи, Navier се стреми да направи морския дизайн по-високотехнологичен със самопилотиращото си електрическо подводно крило.

Все още само в етапите на визуализация, Navier 27 ще бъде оферта за подводни крила, задвижвана от двойни 67-к.с. (50-кВт) електрически двигатели. Предлага се както в сортове с твърд покрив, така и в кабината, 27-долен колонтитул (8,3 м) ще пътува за около 75 морски мили (139 км), докато се плъзга по вълни с височина до 4 фута (1,2 м) върху прибиращи се фолиа, разработени с вход от експертите на Купата на Америка. Търгът ще пътува със скорост от 20 възела (37 км / ч) и е в състояние да достигне над 30 възела (56 км / ч). Фолиото се прибира за плитка вода.


Реториката за „преоткриването на лодката, каквато я познаваме“ в „лодката на бъдещето“ с „90 процента повишаване на ефективността“ се чувства повече от малко надценена за 75-милна електролодка, особено защото точно през последния месец погледнахме две електрически лодки с приблизителни разстояния от 100 морски мили. Впечатляващото в усилията на Navier обаче е обещанието за усъвършенствана система за автопилот, аналогична на съвременните самоуправляващи се автомобили. Navier обяснява, че бордовият му автопилот ще може да контролира скоростта и курса, което го прави нещо като морска версия на автомобилния адаптивен круиз контрол с поддържане на лентата.

Navier 27 също така ще използва активна система за управление на фолио, получена от космоса стабилизация, предупреждение за опасност, докинг джойстик със сензорно подпомагане и дистанционно наблюдение. Подобно на X Shore, Navier обещава, че техният самопилотиращ се технологичен пакет ще се развива чрез актуализации на софтуера, с планове за напредване на кораба до пълна автономия.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra