Яхтата Silent 120 Explorer разполага с подводница и eVTOL - видео
Jan 30, 2023
Австрийският производител на лодки Silent Yachts вече е известен със своята линия катамарани, захранвани и от слънчева енергия. Сега компанията обяви своята суперяхта Silent 120 Explorer, която носи eVTOL и персонална подводница. Според Silent Yachts първият Silent 120 Explorer вече се изгражда и трябва да бъде пуснат на пазара през следващата година.

Луксозният катамаран е с размери 36,74 м дължина, 13,85 м ширина и 10,46 м височина и използва множество фотоволтаични панели с мощност 40 кВт за зареждане на 800-кВтч литиево-йонна батерия. Тази група от своя страна захранва два електрически мотора с мощност 340 квт, осигуряващи максимална скорост от 16 възела (30 км/ч), но по-ефективната крейсерска скорост на кораба е около 8 възела (15 км/ч). До три генератора с вътрешно горене могат да се използват за осигуряване на резервно захранване и за разширяване на обхвата на яхтата, когато само батерията не е достатъчна.

Летателният апарат наречен XP4, той се разработва от британската авиационна компания VRCO. Предстои да бъде сертифициран през 2024 г., ще може да побира до четирима души, да лети с крейсерска скорост от 160 възела ( 296 км/ч) и да лети с максимално време на полет от един час. Някои от другите му характеристики ще включват компютърно подпомаган полет, аварийна парашутна система, технология за избягване на сблъсък и системи за предотвратяване на катастрофи на ниска надморска височина. Той ще каца и ще излита от хеликоптерна площадка на покрива на Silent 120 Explorer, където ще използва слънчевите панели на кораба, за да презареди батерията си.Ако самата яхта се нуждае от повече енергия, XP4 може да я осигури – почти по същия начин, по който електрическите автомобили вече могат да се използват за осигуряване на електричество в домовете, когато е необходимо.

Яхтената подводница се нарича Nemo и е направена от холандската компания за подводни плавателни съдове U-Boat Worx. Побира двама души, може да се спусне до максимална дълбочина от 100 м, да се движи с максимална скорост от 3 възела (6 км/ч) и да остане автономна до осем часа. Моделът вече е закупен от няколко клиенти, може да се съхранява или на главната палуба до плувния басейн (вероятно с малък кран наблизо), или в гараж на задната част на корпуса.

„Тенденцията е за по-големи яхти, повече лукс, повече комфорт, повече водни играчки и повече възможности“ - каза основателят и главен изпълнителен директор на Silent Yachts, Михаел Кьолер - „Със Silent 120 Explorer проектирахме лодка, която е по-голяма като обем, но не и на дължина, а по-голямата площ дава възможност за съхранение на повече от тези играчки.“


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra