Яхтата на Джеф Безос за $500 милиона излeзe в океана за първи път - видео
Feb 19, 2023
След като бъде готова, тази 417-футова /127 м/ лодка ще бъде най-големият ветроходен кораб в света. Гигантската ветроходна яхта на Джеф Безос опъна навлезе в открития океан тази седмица, все още напълно без покритие с платна.

Строителите на яхти Oceanco наричат ветроходната яхта на стойност 500 милиона долара с нейното вътрешно серийно име – Y721, по време на дългогодишния й процес на разработка и производство. Корабът вече може да се нарича с името, дадено му от неговия мега богат собственик: Koru/Кору. Кору е маорски символ, представляващ спиралата на разгръщащ се папратов лист.

„Кръглата му форма предава идеята за вечно движение, а вътрешната му намотка предполага връщане към точката на произход. Следователно кору символизира начина, по който животът се променя и остава същият“ - според определение на правителството на Нова Зеландия. След като бъде доставен на магната собственик на Amazon Джеф Безос, Koru ще бъде най-големият ветроходен кораб в света.

Почти два пъти по-дълъг от Airbus A380, Koru може да се похвали с три огромни палуби, бушприт, колосален черен корпус и елегантен контур. Трите палуби ще разполагат с удобства като плувен басейн на палубата, кино, няколко салона и бизнес зони, разположени в огромните палуби.Koru ще бъде придружен от 76-метров помощен кораб, за който се говори, че е конструиран от Damen Yachting, друг холандски строител на яхти. Говори се, че плавателният съд е кръстен Abeona, на името на римската богиня, която ръководи заминаването на пътниците, и вече е доставен след морски изпитания миналата година.

В момента преминава фаза на тестване в открито море, което се счита за една от последните стъпки преди доставката. Яхтата Кору попадна в центъра на скандал заради възможноста в Ротердам да се демонтира исторически мост, за да може да се изведе яхтата в открити води. Градският съвет в Ротердам обаче се зарече никога да не позволи друго разглобяване на моста Koningshavenbrug, след като той беше разрушен по време на ремонт през 2017 г.

Известен на местно ниво като De Hef, мостът беше тежко повреден от нацисткия обстрел през Втората световна война, но успя да оцелее. Той се превърна в символ на местната съпротива срещу нахлуващите сили. Когато се разпространи новината, че мостът може да се наложи да бъде демонтиран, ядосаните холандци отговориха, като обещаха да хвърлят яйца по яхтата, докато минава през града. На близо 3000 души, които се регистрираха за протеста не се наложи да се притесняват; градският съвет на Ротердам отхвърли петицията на Oceanco и лодката беше преместена в друга корабостроителница без мачтите да са монтирани.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra