GM сподели концептите Classic 1965 Chevelle El Camino Surfer I и Hot Rod Boat
Aug 31, 2023
General Motors сподели публикация в Instagram, която е интересна ретроспекция към 60-те години на миналия век. Снимката показва концептуалния автомобил Chevelle El Camino Surfer I от 1965 г., който тегли лодка за теглене на водни ски Gaylord, като всяка от машините е оборудвана с масивен т.н. „голям блок“ V8.

Но каква е историята зад това динамично дуо? Съобщава се, че GM е създал концепцията Chevelle El Camino Surfer I и я е съчетал с лодка Gaylord с непокрит двигател, за да популяризира новия си мотор 6500 куб.см Turbo-Jet V8.

Двете машини са били показани на публиката поне два пъти, първо на автомобилното изложение в Чикаго в края на февруари 1965 г., преди да се отправят към изложението Futurama на General Motors на Световния панаир в Ню Йорк няколко месеца по-късно.

El Camino Surfer I е трансформиран в родстър за да излъчва калифорнийски мечтателни вибрации. Кабриолетът не присъства след това в гамата и не е известно дали някога са направени още екземпляри. В него доста елементи – задната врата и облицовката легена са покрити с махагон, за да паснат на лодката. Класическа емблема с кръстосано знаме се появява на предния калник с обозначението 396.

Gaylord Boats от Саут Гейт, Калифорния е построил персонализираната ски лодка и подходящото за нея ремарке. Корпусът от фибростъкло разполага с махагонова палуба. Интериорът има с четири места с две пътнически седалки, обърнати назад към двигателя, който е украсен с високи хромирани тръби и съчетан с V-образно задвижване Gaylord, което върти едно витло.

Ако се вгледате внимателно, ще видите хромирана „предпазна лента“, монтирана между пътниците отзад и двигателя, за да предложи някаква мярка за безопасност. Подходящите четири колела и гуми на ремаркето допълват външния вид. Изглежда никой не знае къде се намират днес тази интересна концептуална двойка и дали изобщо тя все още съществува?

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra