Студенти от Принстън с нов рекорд за скорост на електрическа лодка
Nov 16, 2023
Лодката "Голямата птица" на Принстън достигна максимална скорост от 111,08 мили в час (178,8 км/ч) и 117,5 мили в час (189 км/ч) при двата си пробега, които бяха осреднени, за да достигнат крайната цифра от 114,2 мили в час (183,8 км/ч) и счупи световния рекорд за скорост на лодки с електрическо задвижване. Рекордните бягания се проведоха на одобреното трасе на Американската асоциация за моторни лодки (APBA) на езерото Таунсенд близо до Грийнсбъро, Северна Каролина. Това беше събитие от типа "летящ километър", при което на лодката беше позволено да набере скорост, преди да навлезе във воден участък с дължина 1 км (0,6 мили), където беше записана максималната й скорост.

Както е обичайно за такива опити за рекорд, лодката направи две бягания от 1 километър един след друг, най-високите записани скорости на които бяха осреднени за крайна цифра. За справка, когато електрическа моторна лодка, произведена от Jaguar, постави същия тип световен рекорд преди пет години, тя постигна средна максимална скорост от само 88,61 мили в час (142,6 км/ч). По-рано тази година канадската Vision Marine обяви свой собствен рекорд от 116 мили в час (186,7 км/ч), но поставен на несертифицирано от APBA събитие, в което лодката имаше три четвърти от миля (1207 м), за да ускори от 40 мили в час (64,4 км/ч) до максималната си скорост.

Разработена с участието на Black Sheep Racing в Калифорния, лодката „Big Bird“ на екипа на Princeton Electric Speedboating включва PRO професионален състезателен корпус на хидроплан, направен от известния строител на лодки Ед Карелсен през 1993 г. Когато преди това е била оборудвана с двг, тя постави множество рекорди.

Този път корпусът се задвижва от специална версия на електрическото задвижване FM100 на Flux Marine, което е модифицирано, за да произвежда повече мощност (200 к.с./149 кВт), като същевременно остава леко - общото тегло на Big Bird – включително с пилота Джон Питърс е само 442 кг. Известно е, че някои други електрически лодки, опитващи се да поставят рекорд за скорост, тежат до 1814 кг.

Поради счупен карданен вал, Big Bird не успя да направи повече собствени опити миналия месец. Сега екипът се надява, че след като бъде ремонтирана, лодката може да осигури средна максимална скорост от 120 м/ч (193 км/ч).

„Очакваме това пространство за рекорди направо да експлодира през следващите години, тъй като отбори като нашия доказват своята конкурентоспособност“ - каза Едрик Джанг от Princeton Electric Speedboating - „Електрическите лодки като цяло се развиват с бързи темпове и е страхотно да си част от тази индустрия. Освен това има големи усилия за пускането на повече електрически състезателни лодки, като се говори за близо дузина 100+м/ч [161км/ч] електрически лодки до края на 2024 г."

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra