Проект А – най-гроазната или най-авангардна мегахта в света?
Aug 18, 2010Акостиралата в началото на месец август в Сан Диего мега яхта А на руския милиардер Андрей Мелниченко се превърна в тема номер 1 за жителите и гостите на красивия калифорнийски град. Неизменна тълпа от зяпачи съзерцава почти денонощно авангардния плавателен съд, пристанал на централната марина на „10 авеню” в самото сърце на града. Впечатленията на зяпачатите варират от Осана до Разпни го. Докато едни са категорични, че приличащият на нещо средно между подводница и брононосеца „Потьомкин” корпус на частния А круизер е без съмнение най-грозната моторна яхта в света, то други откриват безспорен чар в модерния Стелт силует на мегамоторницата.

Със сиурност обаче може да се каже, че няма зрител, който да не остава впечатлен от струващото 300 млн. долара странно плаващо творение на доста спорния дизайнер Филип Старк. Преди да бъде построена и пусната на вода през 2008 г. в германската корабостроителница Blohm + Voss яхтата се прочу като един от най-екстравагантните плавателни съдове в света. Допреди 3-4 години едва ли някой се е надявал сериозно, че известното като Проект Sigma чудо може не само да бъде сътвореноно на чертожната дъска, но и да пори гордо вълните със своя впечатляващ 390-футов (около 119 метра) корпус.

Що се отнася до названието на мегаяхтата, то е просто първата буква от личните имена на Мелниченко и на красивата му съпруга – сръбската топ манекенка Александра. Освен с перфектните си мерки сръбкинята е известна и като един от най-запалените почитатетили и колекционери на френския експресионист Моне.

Издълженият стоманен корпус с вълнорез с обратен наклон (като на антична триера) може реже вълните с 24 възела (около четиридесетина километра в час). Тази впечатляваща крейсерска скорост става възможна, благодарение на двата яки дизелови мотора MAN с обща мощност от 29000 киловата. Независимо, че харчат средно по 700 галона гориво на час (близо 3000 л!), огромните танкове на мегаяхтата А побират достатъчно гориво, за да й осигурят преход през Атлантика без презареждане. Що се отнася до цената на едно бункироване (само с нафта), тя възлиза някъде на около половин милион долара.

Екипажът на мегаяхтата се състои от 42 добре подготвени професионалисти. Частният круизър на Мелниченко разполага с осем двойнио кабини за ВИП гостите на борда. Ако поканените на яхтата са по-малко на брой каютите им могат да бъдат трансформирани в 6 на брой за сметка на тяхната увеличена квадратура.

Апартаментът на корабособственика е разположен на последния етаж на висоата като оръдейна кула на крейсер централна надстойка. Спалнята на Андрей Мелниченко и на съругата му Александра Кокотович разполага със специален въртящ се огромен креват. Благодарение на него докато се люби щастливата двойка може да съзерцава панорамата на Сан Диего от височината на 6-етажен дом през специално огледални стъкла, гарантиращи дискретност от любопитните погледи на зяпачите.

Тези глезотии далеч не са единствените екстри на борда на мегаяхтата А. Частният круиер на семейство Мелниченко разполага още с три плувни басейна, хангар с 30 моторници, джета и ветроходни яхти, както и със система за забавление, екипирана с мощна аудиоуредба от последно хайтек поколение, яки прожектори, мигащи разноцветни лампни и какви ли още не други чудесии.

Проект А:

Първоноачално име – Проект Sigma SF99
Дължина - 390 фута (119 метра)
Пусната на вода през 2008 г.
Построена в германската корабостроителница Blohm & Voss
Дизайнер – Филип Старк
Архитект – Мартин Францис
Корпус от стомана
Задвижване – два дизелови двигателя MAN с обща мощност 29000 киловатаСнимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra