US студенти изобретиха електронен сърф
Aug 29, 2010
Четирима абсолвенти от Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD), САЩ, монтираха на сърф безжично устройство и осем датчика. Иновацията е разработена, за да помогне на сърфистите при подобряването на техниката им при плъзгането по вълните.
Докато сърфистът сърфира датчиците регистрират скоростта на дъската и нейната позиция, след което данните се подават уайрлес към намиращия се на брега лаптоп. Натрупаната в паметта на компютъра информация от датчиците се обработва със специална програма, която позволява да бъде анализирани промените в стила на сърфистите и поведението на дъската.

Четиримата възпитаници на Калифорнийския университет разработили електронната дъска като съвместна дипломна работа. Тя обаче има и чисто практическо приложение, тъй като ще послужи на колегата им Бенджамин Томсън при проектирането на „перфектния”, по думите му, сърф. С помощта на комтютъризираната дъска Бенджамин се надява да установи как формата на сърфа се отразява на скоростта при плъзгането по вълните и взимането на завоите. А тази информация е честа тема са спорове сред сърфистите.Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra